EPA/GUILLEM VALLE

Återuppbyggnad av Libyen "omöjligt uppdrag"

Libyens ledare spiller ingen tid i övergången till demokrati. En ny övergångsregering ska utses och val blir det inom åtta månader. I ett kylrum i Misrata fortsätter kraftmätningen om Gaddafis kropp.

I dag ska Libyens nya styre förklara landet officiellt befriat från diktatorn Muammar Gaddafis styre. I och med det ser övergångsrådets premiärminister Mahmud Jibril sitt uppdrag som avslutat och han avgår från posten.
Inom en månad ska en ny övergångsregering utses och inom åtta månader blir det val till en konstituerande församling. Parlaments- och presidentval väntar ett år senare.

– Den konstituerande församlingen får två uppgifter. Att göra upp ett förslag till grundlag som vi kan ha folkomröstning om och bilda en övergångsregering inför presidentvalet, sade Jibril vid världsekonomiska forumet som pågår i Jordanien.

Men innan folk kan säga sitt angående grundlagen och politiker finns mycket att göra. Jibril sade att övergångsrådet NTC måste avväpna rebellerna som hjälpte till att störta Gaddafi. Enorma mängder vapen finns i omlopp och borde överlämnas inom "de närmaste dagarna".
– Att bygga upp Libyen kommer inte att vara en lätt uppgift. Det är som Tom Cruises film Mission: Impossible.
Nato kommer troligtvis att stanna i Libyen fram till den 31 oktober, meddelade militäralliansens chef Anders Fogh Rasmussen. Ett slutligt beslut tas nästa vecka.

Entreprenörer ser pengar
I dagsläget går Libyen runt på inkomsterna från oljan, men Mahmud Jibril anser att landet borde satsa på andra sektorer "så fort som möjligt". Landet har redan använt 62 procent av sin olja.
Som ett råd till landets kommande ledning sade Jibril att politik och ekonomi inte bör blandas ihop. Besluten om kommande oljeavtal bör enligt honom fattas enbart på ekonomiska grunder.
Runtom i världen gnuggar entreprenörer redan sina händer över utsikterna om oljeavtal och återuppbyggnadsavtal. En dag efter att Gaddafi dödats sade den brittiska försvarsministern Philip Hammond att företagen inte har någon tid att förlora i kampen om avtal inför landets återuppbyggnad.
– Det är klart att jag förväntar mig att brittiska företags försäljningschefer redan i dag packar sina väskor och ser till att komma i väg till så fort de över huvud taget kan, sade han till BBC Radio 4 i fredags.
"Väst förstår inte"
Jibril hoppas att försoningsprocessen ska komma i gång. Han uppmanade libyerna att komma i håg den vånda de har bakom sig och nu välja en annan väg.
Övergångsrådets ledare sade sig vara lättad över att Gaddafi är död.
– Jag känner mig pånyttfödd, så enkelt är det.
Han kommenterade också omvärldens reaktioner av avsky över att han dödades och att kroppen nu visas upp liggande i ett kylrum i en affär i staden Misrata.
– Folk i väst förstår inte den smärta som folket upplevt under de senaste 42 åren, sade Jibril.

"Killarna spårade ur"
I den libyska staden Misrata fortsatte folk strömma till en affär där Gaddafis kropp ligger i ett kylrum. När och var exdiktatorn ska begravas är fortfarande oklart. Hans familjemedlemmar, varav de flesta har flytt till Niger, har krävt att kropparna av Muammar och hans son Mutassim överlämnas till medlemmar av Gaddafis klan. De vädjar till FN och Amnesty att pressa övergångsrådet till det här.
FN vill ha en internationell utredning av Gaddafis död eftersom den misstänks ha varit en ren avrättning, vilket skulle vara ett krigsbrott. Ett otal videosnuttar av hur Gaddafi misshandlas har spridits över världen, men ingen visar hur Gaddafi dödas. Däremot cirkulerar en video av en ung man som hävdar att han dödade Gaddafi.
– Jag sköt honom med två kulor. Han dog inte direkt, det tog en halv timme, säger mannen.
Övergångsrådet, vars kontroll över trupperna tidigare har ifrågasatts, håller tills vidare fast vid sin första version att Gaddafi träffats i korseld, men en anonym befälhavare i Misrata bekräftar misstankarna av hur det gick till.
– Vi ville hålla honom vid liv, men de unga killarna spårade ur, säger han, enligt TT.
Om det blir någon obduktion tvistas det också om. En militär talesman i Misrata sade att det inte är tal om saken eftersom det inte kommer något internationellt krav på en obduktion, rapporterar AP. Tv-kanalen al-Arabiya hänvisar däremot till en läkare som sade att både far och son skulle obduceras.