Luciajuryns uppgift var inte lätt. Marcus Rantala, Maria Sundblom Lindberg och Jens Berg är ändå eniga. Foto: Karl Vilhjálmsson

Så här valdes luciakandidaterna

Klockan 9 samlades luciajuryn för att välja årets tio luciakandidater. Så här gick det till.

Då Hbl anländer litet efter klockan 10 har juryn redan gått igenom en stor del av ansökningarna. På bordet ligger olika högar med ansökningar.

Juryns arbetsprocess är sådan att de först går igenom själva ansökningarna utan att titta på bilderna.

– Vi försöker undvika att göra det till en skönhetstävling, säger Marcus Rantala, statssekreterare vid Försvarsministeriet.

– Det är alltså innehållet i ansökningarna som är det viktigaste, inte utsidan, säger Maria Sundblom Lindberg församlingspastor i Johannes församling i Helsingfors.

Vad söker ni?

– Det finns mycket som du kanske inte skulle skriva i en ansökan. Därför reagerar jag på någonting personligt, någonting som sticker ut, säger Hufvudstadsbladets chefredaktör Jens Berg.

– Hur man ser på sig själv och hur man ser på omvärlden är viktigt, säger Marcus.

– Luciakandidaterna får gärna vara samhällsintresserade, säger Maria.

– De måste vara det, säger Marcus.

– Ja, hon måste ser sig själv i en kontext, fortsätter Maria.

Maria betonar mognaden bland kandidaterna.

– Jag är intresserad av hur kandidaterna ser på Lucias roll, att de förstår att det inte bara handlar om ett uppträdande i stil med en musikskoleuppträdande.

Aktiva sökanden

Marcus konstaterar att alla sökande verkar vara väldigt aktiva. Han säger att han själv blir nästan utmattad av deras engagemang i olika föreningar.

– Men man måste säkert vara aktiv för att klara det här uppdraget. Man måste ju verkligen bjuda på sig själv, säger Marcus.

Lite efter klockan 11 är valet någorlunda klart. Jens har bråttom. Tio kandidater är utsållade men en reserv ska också väljas. Två starka kandidater finns nu på bordet och valet är svårt.

Till slut avgör den regionala spridningen valet.

– Regionspridningen spelade annars ingen avgörande roll, bara här i slutskedet, säger Marcus.

– Jag tror ni tar priset i effektivitet. Ovanlig snabba har ni varit, säger Luciakampanjens chef  Margaretha Wildtgrube om juryns arbete.

Taxin står och väntar på Jens som rusar i väg.

Luciavalet inleds den 30 oktober och samtidigt inleds luciainsamlingen, som i år fokuserar på att lindra ensamhet bland äldre.

Här är kandidaterna:

Luciakandidaterna 2011
Ellen Eklund, Pedersöre
Sophie Nylund, Jomala
Jacintha Damström, Helsingfors
Johanna af Hällström, Esbo
Cecilia Ebbe, Borgå
Ingrid Lise Taraldset, Åbo
Emma Liljeroth, Åbo
Nora Peltola, Vihtis
Heini Rautoma, Helsingfors
Ann-sofie Nyholm, Ekenäs