Sällan skådad optimism i Vanda

Det är en märklig stad som breder ut sig i alla riktingar runt landets största flygplats. Här finns till exempel nog med arbetstillfällen för varje arbetsför Vandabo. Samtidigt är det här som det finns flest arbetslösa, jämfört med huvudstadsregionens andra städer. Problemet förklaras bland annat med strukturer. Många Vandabor arbetar i grannstäderna, 40 000 enbart i Helsingfors.

Men det som just nu utmärker Vanda är ekonomiplanen för de kommande åren. Nästa års budget andas en sällan skådad optimism.
– Skattesatsen är oförändrad, alla som arbetar vid staden får hålla sina jobb och ingen blir heller permitterad. Och vi stänger inga daghem, skolor hälsostationer och motsvarande. Vandaborna har rätt och ska få högklassig service också nästa år.
Det lovar tf stadsdirektör Martti Lipponen.– Våra utgifter ökar men ökningen kan täckas med egna skatteintäkter. Det är anmärkningsvärt, fortsätter han.

Det är kommunalskatten som hämtar mera klirr i kassan. Ökningen beror på tillväxten – inflyttningen ökar – samtidigt som stadsandelarna ökar. Det senare beror på det förra.

Om de europeiska ekonomierna störtdyker måste även Vanda korrigera prognoser och skriva om planer. Det blir inte lätt då nästan alla buffertar utnyttjades fullt ut under den förra lågkonjunkturen 2009–2011.
– Disciplinen är hård. Budgetluntan ska fungera även under svåra tider, säger Martti Lipponen.

Dickursby topprojekt
Gårdagens Hbl-artikel om det svenska skolcentret i Dickursby andades en befogad pessimism. Kan det svenska skolcentret med dagvård och skola på ett och samma ställe faktiskt byggas ut med start nästa år? Enligt bildningsdirektör Elina Lehto-Häggroth är det precis det som sker.
– Det här projektet kostar oss inget extra, tvärtom räknar vi med att spara 140 000 euro på årsnivå när alla funktioner finns samlade i ett område. Och tomten är ju Vanda stads, säger hon.

Särskilt glad är hon över att Vandaelever med specialbehov inte längre behöver gå i skola i Helsingfors.