Maskerade demonstranter utanför Europeiska centralbanken i Frankfurt i går. Foto: AFP / Lehtikuva

Statsvetare: Demonstrationerna del av större helhet

I Occupy Wall Street-rörelsen kräver medborgare att finansvärldens ledare ska ta ansvar för finanskrisen. Statsvetaren Göran Djupsund tror inte att finansvärldens aktörer låter sig påverkas av demonstrationerna.

Occupy Wall Street -rörelsen har nu demonstrerat i en månad i New York och i lördags fick de stöd från den spanska demokratirörelsen M15 som ordnade demonstrationer i många storstäder världen över.

Enligt professor Göran Djupsund vid Åbo Akademi har inte demonstrationerna i sig någon större effekt.

– Det är sist och slutligen ganska små grupper av befolkningen som deltar i dem. I exempelvis Italien var det ju demonstrationsproffsen som ställde till bråket.

Göran Djupsund vill ändå se demonstrationerna som en del av ett större sammanhang i dag.

– Demonstrationerna vittnar om ett missnöje som finns om beslutsgången i dag. De populistiska partiernas ökande popularitet i Europa är också ett tecken på det här. Demonstrationerna är bara en extra krydda till i soppan.

Göran Djupsund tror inte att demonstrationerna har några direkta påverkningsmöjligheter på aktörerna på finansmarknaden. Men vad gäller de politiska aktörerna kan de sammantaget nog ha en betydelse.

– Vi ser redan hur europeiska politiska aktörer flyttar sina positioner mot en mera positiv inställning till en reglering av finansvärlden. Sedan är det ju en annan femma om de lyckas driva igenom några förändringar.