Timo Soini är nu officiellt Sannfinländarnas presidentkandidat. Foto: Benjamin Suomela

Timo Soini nu officiellt presidentkandidat

Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini är nu utsedd till partiets officiella presidentkandidat. Partifullmäktige beslutade om ärendet under eftermiddagen.

Då Sannfinländarnas partifullmäktige samlades var utnämningen av partiets officiella presidentkandidat mest en formalitet. Diskussionen som hölls före utnämningen var en enda lång hyllning till Timo Soini.

– Det är vår generation som får stå för notan som den här EU-soppan orsakar. Med Timo som president så kommer den yngre generationen att bli nöjd, sade Simon Elo ordförande för Sannfinländarnas ungdomsorganisation.

Timo Soini, som nu har varit ordförande för partiet i fjorton år, ser fram emot valstriden och ser möjligheten att komma till den andra omgången som ett minimimål.

Trots de många bifallsropen var Raul Lehto från Kymmene tveksam till att Timo Soini i det här skedet satsar på att bli Finlands president. Han skulle hellre se att Timo Soini först blir statsminister.

– En statsminister påverkar politiken i en mycket större utsträckning än presidenten och jag skulle vilja se Timo på den posten innan vi för honom till slottet.

Marja-Liisa Riihimäki från Sannfinländarnas distrikt i södra Österbottens utgår från att Timo Soini tar sig till andra omgången. Hon tror att vägen till presidentposten går via sanningen.

– Nu är vi ett läge då vi måste diskutera sanningen fast det kan kännas svårt. Nu står vi kanske inför en ännu värre situation än vad lågkonjunkturen i början på 1990-talet förde med sig. De andra presidentkandidaterna vågar inte säga det här på samma sätt som Timo gör. Det är bättre att tala klarspråk så att alla kan bereda sig på följderna.

Presidentvalets första omgång ordnas i januari. Den överlägsna favoriten har enligt olika gallupar hittills varit Samlingspartiets Sauli Niinistö.