Hbl-arkiv/Niklas Tallqvist

Micaela Röman ny chefredaktör för Borgåbladet och Östra Nyland

ÖSTNYLAND. Borgåbladets och Östra Nylands nya chefredaktör heter Micaela Röman. Hon har sin bakgrund bland annat på Rundradion, men nationellt blev hon i tiden känd för sitt programledarskap för det populära ungdomsprogrammet "Jyrki".

På fredagen sa Micaela Röman 40, upp sig från sitt nuvarande jobb på Yle:s publikforskning, och samma dag hann hon på en blixtvisit till de två redaktioner hon ska basa för från den 7 november, skriver Borgåbladet.

– Jag är så otroligt glad, ja jag är själaglad, strålar hon.

Orsaken till det är alla de utmaningar hon ser i sitt nya jobb.

– Jag får göra något som jag inte gjort tidigare. Det blir att gå på helt obruten mark, och det är hisnande i sig.

Micaela Röman är född i Vasa men har bott sitt vuxna liv i Helsingforsregionen. År 2006 flyttade hon till Nickby och det gamla sjukhusområdet, och nu verkar hon ha rotat sig.

– Jag är definitivt en stor vän av min nya hembygd - och det är ett privilegium att få jobba i hemknutarna.

Hästar och kattor

Micaela Röman är en aktiv bloggare och de som bekantat sig med hennes "Rapport från Nickby" vet att hon rider, sköter sina kattor och att familjen, man och barn, har fyllt hennes liv de senaste åren.

Nu blir det då två små lokaltidningar, med allt vad det betyder.

– Jag är medveten om att det inte precis är branschen som alla skulle satsa på. Knappast kommer duvorna flygande med pengar i näbben.

Ekonomiskt kärva tider och stora utmaningar är det som väntar.

– Då det är knappt om pengar så finns det inte så mycket annat att göra än att försöka göra allt ännu bättre.

Lokalt bär sig

Någon dödssång över tidningar sjunger hon inte.

– Folk vill läsa sina lokaltidningar. Vågar vi satsa på det lokala så klarar vi oss.

Micaela Röman landar på två redaktioner med många processer på gång. Samarbetet och utbytet inom mediekoncernen har kommit i gång och många nya projekt knackar på dörren.

– Jag är en stor vän av samarbete, men det ska inte vara ett självändamål. Samarbete som ger nytta är bra, men en viss allergi känner jag för så kallade "synergieffekter". Vi ska akta oss för likriktning.

En kärv ekonomi är inget nytt för Röman och hon är luttrad. Inom den svenska verksamheten på Yle har man vänt varje sten för att hitta besparingar, och det är utmattande i längden.

– Ännu vill jag inte säga så mycket om framtiden, nu ska jag först sätta mig in i verkligheten och lyssna. Jag kommer till en grupp som kan sitt jobb, så nu ska jag lyssna.