Kärnkraftverket byggs i österbottniska Pyhäjoki

Fennovoima kommer att bygga sitt nya kärnkraftverk i Pyhäjoki i Norra Österbotten. Alternativet var Simo i Lappland. Pyhäjoki ligger hundra kilometer från tvåspråkiga Karleby.

Enligt bolaget inverkade bland annat jordskalvsrisken på valet. Dessutom blir det enligt vd Tapio Saarenpää förmånligare att bygga anläggningen i Pyhäjoki än i Simo.
Det nya kärnkraftverket innebär enligt Fennovoima en investering på fyra till sex miljarder euro. Den slutliga prislappen beror på vilken typ av anläggning man väljer och hur den kommer att byggas.

Det förberedande arbetet på udden Hanhikivi i Pyhäjoki början tidigast i slutet av 2012. Enligt Saarenpää klarnar tidtabellen efter att bolaget valt kraftverksleverantör.
I juli bad Fennovoima franska Areva och japanska Toshiba om offerter. Bolaget väljer leverantör under 2012 eller 2013.

Enligt lokaltidningen Österbottens tidning tas beskedet positivt emot av såväl kommunledning som invånare då kärnkraftverket ger arbetsplatser - kommunen har 15 procent arbetslösa. Men för Leena Kylmälä och Eliisa Kurikka som har sitt fritidsparadis längst ut på Hanhikivi udde är det inte en glädjens dag. Kärnkraftverket byggs på just den udden. 

Landets sjätte kärnkraftverk ska producera upp till 1 800 megawatt el. Vem som ska bygga kärnkraftverket avgörs om ett drygt år.

Byggstarten för kärnkraftverket skulle ursprungligen vara  2014 och leveransstart 2020. Den tidtabellen  är försenats med minst ett år.

Bakgrund

Samtidigt som riksdagen i fjol sade ja till att bygga ut kärnkraften beslöts vid samma tillfälle att säga ja till ett slutförvar för använt kärnbränsle i bergrum. Besluten fattades med bred majoritet, 120 röster mot 72 för den ena reaktorn och 121 mot 71 för den andra. Men frågan splittrade partierna och omfattande miljöprotester skedde i samband med omröstningen.

Dåvarande statsministern Mari Kiviniemi sade i samband med omröstningen att den utbyggda kärnkraften förbättrar Finlands konkurrenskraft och minskar utsläppen av växthusgaser.

Förutom det planerade bygget i Pyhäjoki innebar beslutet en utbyggnad av det befintliga kärnkraftverket i Euraåminne i sydvästra Finland söder om Björneborg. Även slutförvaringsanläggningen hamnar i Euraåminne.