Foto: AFP/Lehtikuva. Bilden visar en återstod av en supernova av typen 1a.

Nobelpriset hedrar fundamental rymdupptäckt

Tre amerikaner delar på priset varav en bokstavligen blev tagen på sängen när den svenska nyhetsbyrån TT levererade den goda nyheten.

Pristagarna gjorde sin upptäckt genom att studera exploderande supernovor långt, långt bort i universum. Slutsatsen blev att vårt universum utvidgar sig i en allt snabbare takt, i stället för avstannande – något alla, inklusive forskarna själva, trodde var en omöjlighet.

Lika omtumlande som denna nyhet var för kosmologin när den briserade 1998, lika omvälvande blev nyheten om Nobelpriset för de tre forskarna. På kort tid förvandlades de själva till exploderande stjärnor på forskarhimlen.

På sängkanten

–Det känns helt otroligt, det är otroligt, helt surrealistiskt. Framför allt är jag förtjust över att få dela det här med mina kollegor, säger professor Adam Riess när TT når honom i hans hem i Maryland, USA, några minuter efter offentliggörandet.

Professor Riess har tidigare besökt Sverige flera gånger och ser fram emot att komma tillbaka.

– Sillen är fantastisk!

En annan av pristagarna, Saul Perlmutter, även han från USA, hade ännu inte underrättats om att han fått priset när det offentliggjordes. TT fick äran att vara först när den 53-årige fysikprofessorn togs på sängen av nyheten.

– Det här är första samtalet. Jag vaknade precis. Jag har inte hört någonting men jag antar att det här innebär goda nyheter.

TT: Det innebär goda nyheter.
–Det är oerhört spännande.

Den tredje pristagaren, Brian Schmidt, som är verksam vid Australian National University, var också påtagligt glad när han pratade med den samlade världspressen via telefon från Canberra under pressträffen.

Mörk energi

–Det känns som när mina barn föddes, jag är alldeles knäsvag, sade han.

De tre får alltså priset för deras upptäckt att universum expanderar i en allt snabbare hastighet. Tidigare var den allmänna uppfattningen att universums expansion i stället var på väg att bromsas upp till följd av gravitationen, men så är det alltså inte.

Varför universum beter sig på detta vis eller hur universums vidare öde tar sig ut är det ingen som vet. Forskarna tror att så kallad mörk energi kan ha med saken att göra, men kan inte säga så mycket mer.

– Man brukar säga att om den mörka materien vet vi ingenting, och om den mörka energin vet vi ännu mindre, säger Per Carlson, professor i fysik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Han berömmer pristagarna för att ha gjort "den mest revolutionerande upptäckt om vårt universum man kan tänka sig".