Wallin: Vi behöver starka finsk- och svenskspråkiga skolor

Svenska folkpartiets ordförande, försvarsminister Stefan Wallin invigde på lördagen en ny svenskspråkig skola i S:t Karins.

I sitt festtal lyfte han upp frågan om tvåspråkiga skolor.

– Idén om tvåspråkiga skolor låter bra men i praktiken skulle det underminera den svenska skolan långsiktigt, sade Wallin.

Tvåspråkiga skolor skulle enligt Wallin inte fungera på ett önskvärt sätt utan istället tränga ut det mindre språket, oftast svenskan.

– I många av våra kommuner med svenskspråkig minoritet är det avgörandet att skolans språkmiljö är just svensk. En språklig uppdelning av undervisningen är en central grund för vår kulturautonomi och våra barns utveckling.

Enligt Wallin betyder det ändå inte att man säger nej till samarbete eller till att exempelvis dela matsal eller gymnastiksal.

Argumentet att tvåspråkiga lösningar oftast blir enspråkigt finska lösningar har enligt Wallin blivit en kliché i språkdebatten – enligt honom en kliché som stämmer.

I stället för att grunda tvåspråkiga skolor tycker Wallin att vi ska satsa på språkbad och på att utveckla samarbetet mellan finska och svenska skolor för att öka förståelsen mellan språkgrupperna.