Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Tio miljoner räcker inte för drömhuset

Vad innebär totalt ekonomiskt oberoende för finländarna? Somliga skulle hålla sabbatsår från jobbet, andra skulle köpa en jeep, en villa och göra en Amerikaresa. Det har tipsbolaget Veikkaus fått redan på i en enkät bland lottospelarna.

Kvällens jättepott är 10 miljoner euro. Men räcker den till för att uppfylla de mest fantastiska drömmarna? Låt oss göra en fiktiv shoppingresa på internet.
Bland bostadsannonserna hittar vi Kimi Räikkönens villa på Svedjeholmen i Helsingfors. Det är Finlands dyraste hus på 500 kvadratmeter och egen strand. Det begärda priset är 14,5 miljoner euro.

Den har man alltså inte råd med. Vi får nöja oss med en renoverad femrummare med egen strand för 5,5 miljoner. Villan har en stor uteplats och en bastuavdelning med simbassäng. Köper man den kan man också skaffa en skaplig segelbåt, en 15 meter lång Hallberg-Rassy 48 för knappt 800 000 euro.

Med Ferrari till Nice
Med en rejäl lottovinst kan man också byta bil. En skinande ny Ferrari 612 Scaglietti går löst på drygt en halv miljon euro, men är det rätt bil på våra snöslaskiga vägar? Å andra sidan är en Ferrari alltid en Ferrari. Om vintern kunde man ju åka ner till Rivieran. För 300 000 euro kunde man skaffa sig en timeshare i Nice.

Barnen, som studerar i Helsingfors, skulle å sin sida glädjas över en egen bostad. Äldsta barnet kunde få till exempel en tvåa i Kronohagen för 600 000 euro. Minstingen kunde få nöja sig med en stor etta i Tölö. Och så kunde båda få 100 000 att slösa, till exempel på en renovering.
Man kunde också skaffa sig en strandtomt i Nyland för 100 000 euro. Och så kunde man satsa dubbelt så mycket på att bebygga den.

Och om man inte nöjer sig med en vecka i Nice har man alltid möjligheten att tillbringa ett år på varmare breddgrader. En flygbiljett i första klass till andra sidan jordklotet kostar några tusen. Och så bokar man rum på lyxhotell med helpension. Det kan man väl satsa ytterligare hundratusen på.
Om man fortfarande har en miljon kvar kan man skänka 100 000 till Röda Korset och satsa resten på värdepapper.

Som ni märker är det världens enklaste sak att göra av med 10 miljoner euro. Många finländare nöjer sig ändå med sin gamla livsstil sedan de blivit miljonärer.
– Vi tänkte asfaltera en större del av gården så att vi kommer lättare undan när gräset ska klippas, uppgav nyligen ett pensionerat lottovinnarpar för Veikkaus.