Foto: Vidar Linqvist

Rusning till matmarknaden i Fiskars

Vädret gynnade Slow Food-marknaden i Västnyland i dag på lördagen. Tusentals personer besökte evenemanget.

– Den här publiksuccén visar att något håller på att hända. Ekoideologin tar fart nu, säger fårfarmaren Sebastian Nurmi och bjuder på rökt fårkött.

Det var in i det sista oklart om Slow Food International skulle skicka en representant till marknaden, men på lördag var Paula Nano, chefen för det internationella presskontoret
på plats, betagen av omgivningen och det digra utbudet.

– Intresset för ekologiskt producerad mat och Slow Food-ideologin växer över allt. Genom våra val kan vi påverka och det är viktigt att vi säger nej till billigt producerad föda. I längden blir den inte billig, för den utarmar miljön och påverkar vår hälsa – och det kostar.

Slow Food rörelsen har i dag 100 000 individuella medlemmar och därtill ett nätverk av producenter i 170 länder.

Ser man till alla dem som beslöt att tillbringa sin lördag i matens tecken och samtidigt umgås med bekanta eller ta del av det digra programmet ser det bra ut.

– Jag har köpt både rotfrukter och fisk och två ex av Michael Björklunds kokbok. Den ena skall min väninna få. Han är ju kändis och lagar bra mat, så jag skall försöka
mig på hans recept, säger Sonja Eklund från Ingå som trivs bra i Fiskars.

Marknaden fortsätter på söndag klockan 10–16.