Foto: Colourbox

Åklagaren: Böter för att tejpa fast dagisbarn

När tingsrätten i dag behandlade fallet med de fasttejpade dagisbarnen kröp känslorna till ytan.

Rösten darrade på mamman när hon berättade för tingsrätten om sin dotters nattliga panikattacker efter att flickan tejpats fast vid matbordet på dagis.

– Vår flicka hade varit för sprallig och viftat med händerna, säger hon.

Händelserna går tillbaka till hösten 2009, när två vårdare på daghemmet Tomtebo i Helsingfors i två omgångar tejpade fast småbarn vid stol och bord för att lugna ner dem.

Vårdarna säger att de arbetat under stress och tagit till nödlösningar när händerna inte räckt till för alla småbarn som skulle matas och lugnas. Föräldrarna och åklagaren anser att personalen brukat våld på barnen.

Vittnet saknade tolk

Bakgrund 
  • En ettårig flicka och en tvåårig flicka tejpades fast vid matbordet i oktober 2009
  • Barnträdgården informerade ettåringens föräldrar i februari 2010.
  • Ärendet polisanmäls i juni 2010, efter att tvååringens föräldrar fått reda på händelsen.

I daghemsrättegången som daghemsföreståndarens advokat Klas Weckman beskrev som exceptionellt svenskspråkig saknade det inkallade vittnet tolk. Städerskan som spelat en central roll i att fallet uppdagades talade ingen svenska och bara svag finska. Hon uppfattade inte alla frågor och hade svårt att uttrycka det hon ville ha sagt.
–Det är svårt att berätta på finska – när jag igen inte har tolk – att barnet gjorde sådana ljud, sade hon och härmade kväljningar.
–Jag sade till undersökningsledaren att jag behöver tolk.
Åklagaren Tove Myhrberg sade att det inte fanns några anteckningar om detta i materialet. Försvarsadvokaten Klas Weckman konstaterade att förundersökningen "av någon anledning" gjorts på finska.

Den som slog larm om tejpningen är daghemmets dåvarande städerska. Hon larmade föräldrarna och två familjer polisanmälde slutligen vårdarna och daghemmets föreståndare.

Åklagaren yrkar på bötesstraff för alla tre.

I det ena av de två fallen ville personalen komma överens med familjen om att hindra ryktesspridning om fallet och skrev under ett kontrakt med barnets föräldrar om att inte tala med tredje part om ärendet. Från daghemmets sida lät man förstå att det hela var en engångshändelse och av liten betydelse.

Daghemspersonalen medger att tejpningen skett, men anser inte att de tejpade barnen misshandlats.
Domen meddelas senare.