Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Arbetsminister Ihalainen vill sysselsätta ungdomarna

Från och med 2013 ska alla ungdomar erbjudas meningsfull sysselsättning inom skälig tid, lovar regeringen.

Regeringen inledde i dag under ledning av arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) beredningen av den nya samhällsgarantin för ungdomar.

Målet med den så kallade ungdomsgarantin är att alla unga under 25 år och nyutexaminerade under 30 år kan erbjudas en arbets-, praktik-, studie-, verkstads- eller rehabiliteringsplats inom loppet av tre månader sedan de blivit arbetslösa. Enligt regeringsprogrammet ska det varje år reserveras ett extraanslag på 60 miljoner euro för ändamålet.

Ihalainen beskrev reformen som det viktigaste projektet inom hans förvaltningsområde när han på måndagen presenterade arbetsgruppen som ska bereda reformen.

– Om det är någonting jag verkligen vill lyckas med, så är det detta projekt, sade arbetsministern.

Arbetslösheten bland ungdomar har länge varit hög. Enligt färsk arbetsförmedlingsstatistik fanns det i augusti 54 600 arbetslösa arbetssökande i åldern under 29 år. Av dem var 30 300 under 25 år gamla.

Ungefär en tredjedel hade bara grundutbildning. Nästan hälften hade yrkesutbildning på mellanstadiet eller lägre högskoleexamen, men inget jobb.

Marginaliseringen måste stoppas

Arbetsgruppen ska bland annat försöka se till att ungdomarna i övergångsskedena i sitt liv inte ska behöva gå arbetslösa. Också arbetskraftsservicen ska ändras för att tjäna reformens ändamål.

Undervisningsminister Jukka Gustafsson (SDP) ansåg att ungdomarnas tillgång till arbetsmarknaden för närvarande inte är riktigt som den borde. Marginalisering förekommer på varje stadium av utbildningssystemet.

– En del fortsätter inte alls studierna efter grundskolan och en del av de som studerar vidare avlägger aldrig någon examen. Det leder till slut till att vi bland de unga vuxna i åldern 25–34 år har 100 000 personer som saknar annan examen än den från grundskolan.

En del av problemet består i att en stor del av ungdomarna numera inte ens anmäler sig som arbetssökande. Det försöker man svara på med hjälp av så kallat uppsökande ungdomsarbete.

I fjol stod närmare 11 000 ungdomar i kontakt med det uppsökande ungdomsarbetet. Av dem definierade sig 22 procent som arbetslösa, trots att de inte fanns med i arbets- och näringsbyråernas register.