Arkivbild.

Kvinnor i Saudiarabien får rätt att rösta

Saudiarabiens kung Abdullah tillkännagav på söndagen att han ger kvinnorna rätt att rösta och ställa upp i kommunalval, de enda val som anordnas i det ultrakonservativa kungadömet.

Kvinnor får rösta i följande lokalval om fyra år och ställa upp som kandidater. Nästa lokalval ordnas på torsdag, men då gäller inte rösträtten.

Han meddelade också att kvinnor får rätt att gå med i den rådgivande icke lagstiftande församlingen Shurarådet, vars medlemmar utses av kungen. Men köra bil får en kvinna i Saudiarabien inte göra.

Turkiet var ett pionjärland i den muslimska världen när det gäller kvinnlig rösträtt. De turkiska kvinnorna fick rätt att rösta i lokalval 1930 och från 1934 fick de fullt rösträtt och valbarhet. Det kan jämföras med Frankrike där kvinno fick rösträtt först 1944, Italien 1945 och Kanada 1950 – för att inte tala om Liechtenstein och Schweiz där kvinnor fick vänta på sina fulla rösträtt fram mot slutet av 1900-talet. 

I Finland fick kvinnorna rösträtt för hundra år sedan.

Svenska kvinnor fick rösträtt 1921.

I flera arabländer infördes kvinnlig rösträtt åren kring självständigheten. Kvinnor i Libanon fick rösträtt 1952, i Marocko 1956 och i Tunisien 1959. källa, noorislam.net