Stopp. Regeringen måste dra i handbromsen och stoppa de vidlyftiga planerna på kommunreformen, det är folkrörelsens mål, säger Janakkalas kommundirektör Anna-Mari Ahonen. Foto: Tor Wennström

Kommundirektör Ahonen är upprorets motvilliga drottning

Kommundirektör Anna-Mari Ahonen i Janakkala är självsäker. Regeringens riktlinjer för hur kommunkartan ska ritas om kommer inte att förverkligas.. Motståndet är för starkt.

Janakkala som ligger en bit utanför Tavastehus och har cirka 17 000 invånare har plötsligt fått mycket uppmärksamhet i och med att kommundirektören Anna-Mari Ahonen har blivit frontfigur för ”kommunupproret”.

Motståndsrörelsen föddes för tre veckor sedan som en reaktion på kommunminister Henna Virkkunens (Saml) presentation av regeringens målsättningar för kommunreformen. Anna-Mari Ahonen planerade då ett seminarium om kommunreformen för kommundirektörer. I och med att motståndsrörelsen blossade upp bestämde hon sig för att bjuda in även beslutsfattare till mötet. Eftersom det nya mötet kräver en större lokal är inget datum ännu fastslaget.

Anna-Mari Ahonen vill inte vidkännas titeln kommunupprorets drottning, som pressen har gett henne, utan tonar ner sin roll. Hon talar hellre tala om en folkrörelse än ett uppror.

– Det är ett tryck som har grott i flera års tid som nu får utlopp. Jag är själv överraskad över hur omfattande missnöjet är i kommuner i hela Finland.

Även på finlandssvenskt håll sjuder det i de mindre kommunerna. Nykarlebys stadsdirektör Gösta Willman tänker delta i stormötet, bara tiden passar. Han förargar sig över att regeringen är så ironisk gen­temot samkommuner och andra samarbetsformer som är uppbyggda enligt gällande lagstiftning.

– De flesta kommuner har uppfyllt kraven från den gamla ramlagen och plötsligt är det inte värt någonting. Under kommundagarna förra veckan noterade Gösta Willman hur frustrerade representanter för många andra kommuner är.

– Under mina trettio år inom det kommunala har jag aldrig upplevt att det jäser på det här sättet ute i kommunerna. Min bedömning är att den här kommunreformen inte går att genomföra utan tvång. Det betyder att många partier inklusive mitt eget (SFP) får svälja vallöften.

Inte emot förnyelse

Anna-Mari Ahonen framhåller att det inte är frågan om att kommunerna inte skulle vara redo att förnya sig.

– Naturligtvis godtar vi en förnyelse. Vi har enorma utmaningar framför oss, speciellt inom social- och hälso- och sjukvården och inom socialekonomin, och den här kommunreformen svarar inte på något sätt på de utmaningarna.

Anna-Mari Ahonen klagar över att regeringen marknadsför sina planer på ett populistiskt sätt. Som exempel nämner hon statsminister Jyrki Katainens uttalande om att kommunreformen bidrar till att minska den offentliga ekonomins underskott.

– Genom att slå ihop kommuner kring naturliga pendlingsområden sparar man knappt någonting. Antalet människor och deras grundläggande behov är fortfarande desamma.

Sparpotentialen i en effektiverad administration är så liten att Anna-Mari Ahonen tycker den är onödigtatt ens diskutera.

– Administrationens andel av kommunens utgifter är kring tre till fyra  procent. Sparpotentialen är 0,03–0,04 procent. I stället måste vi börja tala om riktiga frågor. Vi borde tala om kostnadseffektivitet och om hur vi kan effektivera produktionen av tjänster.

Är det inte just det som regeringen gör?

– Nej, det är det inte alls. Den här kommunreformen handlar om gränser och den ska genomföras för att regeringspartierna sinsemellan har lyckats enas kring den. Det är politik.

Växande protestlista

Som ett konkret resultat av motståndsrörelsen har en protestlista på nätet skapats. Hittills har listan över 1 200 underskrifter, de flesta representanter från små och medelstora kommuner.

Pedersöres kommundirektör Mikael Sandås är en av dem som har skrivit på. Han säger att han i vanliga fall inte brukar göra det men att han i det här fallet håller med om allt som skrevs i texten.

– Varför är det så bråttom? Det behövs ordentliga undersökningar och utredningar att stöda sig på. Regeringens argument verkar hittills ganska ihåliga, säger han.

Mikael Sandås hoppas att regeringen stannar upp och tänker efter vad det är man eftersträvar.

– Det är inte hela sanningen att man får en viss service bara för att kommunen har en viss storlek. Detsamma gäller ekonomin.

Anna-Mari Ahonen som själv är samlingspartist har inte fått några arga samtal från partitoppen.

– Däremot har många andra kommunalt aktiva samlingspartister uttryckt sitt stöd för motståndet.

Hon har fått meddelanden från kommuner där till och med hela fullmäktigegrupper hotar med att lämna partiet om regeringen tänker driva på kommunreformen med tvång.

– De har samtidigt ställt frågan vem som då sköter valarbetet på fäl