Foto: Leif Weckström

Ryska agenter skrämmer inte Storsjö

– Visst är det obehagligt, men jag litar på att de finska myndigheterna skyddar sina medborgare, säger IT-företagaren Mikael Storsjö om det ryska domslutet som beordrar ryska myndigheter att inleda konkreta åtgärder för att stänga hans kontroversiella webbsajt.

Exakt vad det ryska domslutet från förra veckan innebär vet inte Mikael Storsjö, men han tror inte att han kommer att få påhälsning av några ryska agenter.

Den tjetjenska webbplatsen Kavkaz centers huvudserver finns i Stockholm och är insprängd i berget. På Storsjös kontor i Helsingfors finns en mindre server. Den står i ett trångt förråd fullt av ledningar och blinkande datorer och ser ut som vilken dator som helst. Bara en liten tejpremsa med texten Kavkaz center skvallrar om det omstridda innehållet.

Varför upprätthåller du sajten?

– För mig är det en yttrandefrihetsfråga. Det finns just ingen oberoende nyhetsförmedling från norra Kaukasien och därför är det viktigt att vardera sidan får sin röst hörd, säger Storsjö.

Redan tidigare har finska Skyddspolisen hållit ett öga på Storsjö eftersom den ansett att det finns en hotbild mot honom.

Storsjö är övertygad om att den ryska säkerhetstjänsten inte kommer att skrida till åtgärder på finskt eller svenskt territorium för att komma åt servrarna. Han upplever att hotbilden mot honom finns i att någon privatperson tar saken i egna händer. Det här är möjligt eftersom Storsjö och hans webbplats har fått stor uppmärksamhet i ryska medier.

– Jag upplever att den största risken mot mig är någon virrhjärna som plötsligt får för sig att skrida till verket.

Helt lätt att ge sig på Storsjö är det ändå inte. Han bor på Sveaborg precis intill gränsbevakningens station som är bemannad dygnet runt.

Är du rädd?
– Visst är det lite obehagligt att men jag har inte berövats nattsömnen. Jag litar på att de finska myndigheterna skyddar sina medborgare.

Redan i somras bad den ryska säkerhetstjänsten finska polisen om en handräkning och Storsjö kallades in till förhör om sajten till Centralkriminalpolisen.

Kriminalkommissarie Ismo Koponen har ingenting att säga om fallet eftersom utredningen precis har kommit i gång.

– Vi kommenterar inte pågående utredningar. Dessutom måste vi först veta vad de (den ryska uppdragsgivaren) är ute efter, säger Koponen.