Roche fick nog av obetalda skulder och slutade skicka medicin till vissa grekiska sjukhus. Foto: AFP/Lehtikuva

Grekiska sjukhus blir utan mediciner

Roche har fått nog av att vissa grekiska sjukhus inte kan betala sina skulder och stoppar sina medicinleveranser. Situationen är allvarlig, enligt Kati Nyman på Läkemedelsindustrin.

Läkemedelsföretaget Roche slutar leverera sina mediciner mot cancer och andra läkemedel till några statliga sjukhus i Grekland. Roche skickar i stället mer mediciner till apotek som har varit bättre på att betala sina räkningar.

– Patienter på vissa sjukhus får gå till ett apotek för att köpa den medicin de behöver och sedan gå tillbaka till sjukhuset, säger Roches vd Severin Schwan till Wall street journal.

Roche hotar med att göra på liknande sätt i andra länder där sjukhus har betalningssvårigheter. Spanien finns i farozonen men även sjukhus i Portual och Italien ligger enligt Roche efter med sina betalningar.

Roche konstaterar att det finns sjukhus som inte har betalat sina räkningar på tre eller fyra år och att det kommer en gräns emot då affärerna inte längre är hållbara.

Andra kan följa

Kommunikationschef Kati Nyman på branschorganisationen Läkemedelsindustrin säger att hon inte känner till det grekiska systemet men misstänker att detta drabbar de grekiska patienterna.

– Knappast har det här kommit som en stor överraskning om sjukhus inte har kunnat betala på en längre tid.

Kati Nyman har inte hört om något annat företag har liknande planer.

– Det är svårt att veta om sjukhusen har liknande skulder till andra läkemedelsföretag. Men om så är fallet följer de eventuellt i Roches fotspår. Att grekiska sjukhus har betalningssvårigheter har jag känt till från förr.

Att säga var gränsen mellan affärer och läkemedelsbranschens ansvar går är svårt.

– Då det är frågan om människoliv och människors hälsa så är det här sista verktyget i verktygslådan en firma kan ta till. Det här visar hur allvarlig krisen i Grekland är, säger Kati Nyman.