Lehtikuva/Jussi Nukari

Halla-aho väcker debatt också utanför Finland

Den omstridda finländska riksdagsledamotens uttalanden uppmärksammas av internationell press.

Den svenska nyhetsbyrån TT publicerade snabbt efter utspelet en artikel om Jussi Halla-ahos uttalanden. Artikeln citerar Halla-ahos första uppdatering på Facebook om att Grekland skulle behöva en militärjunta för att få bukt med demonstranterna och berättar sedan att Halla-aho ångrat sitt uttalande och tagit bort kommentaren från Facebook. TT berättar också att Halla-aho leder riksdagens förvaltningsutskott och att Sannfinländarna fick 19,1 procent av rösterna i riksdagsvalet i våras.

Artikeln publicerades åtminstone i Göteborgsposten och Svenska dagbladet. På den senare bloggar också ledarredaktionen  om Halla-aho uttalanden. Först redogör de för vad Halla-aho skrivit och konstaterar till slut kort "Nu har han i alla fall ångrat sig och säger sig ha visat dåligt omdöme. Ja, igen."

Nyhet för AP
Eftersom den amerikanska nyhetsbyrån AP har plockat upp nyheten har den landat också i Grekland - bland annat engelskspråkiga Athens News berättar om den kontroversiella finländska riksdagsledamotens nya utspel. Nyheten har fått uppmärksamhet också i Norge och holländska De Telegraaf citerar finländska medier och berättar om den finländska riksdagsledamoten som trampat i klaveret genom att förespråka en militärjunta i Grekland.

Utomlands är själva utspelet klart mer uppmärksammat än det faktum att uttalandet faktiskt ledde till att Halla-aho utesluts ur riksdagsgruppen för två veckor. Under tiden fortsätter debatten på  Facebook och Halla-aho själv uppdaterar sin status på torsdag morgon med att konstatera "Det bästa med den här dagen är att den snart är förbi. Också då är jag vid liv och får komma hem till mina barn. Tack för allt stöd!".