Plan gör nytt försök att samla in pengar via bankomat

I oktober är det möjligt att donera pengar till svältoffren i Östafrika via bankomater. En liknande donationskampanj avbröts i våras.

Stiftelsen Plan Finland tänker nu göra ett nytt försök med att samla in biståndsmedel via bankomater. Detta trots att vårens kampanj skapade en del förvirring och avbröts i förtid. Plans marknadsföringsdirektör Kirsi Mettälä berättar att de inte bara fick skäll, eller konstruktiv feedback som hon hellre kallar det, under vårens kampanj.

– Efter att vi avbröt kampanjen i våras fick vi också många positiva signaler från människor som tyckte att det här var en bra sak.

Bland andra framförde Synskadades Centralförbund i våras klagomål mot att funktionerna tillfälligt ändrades på bankomaten.
– Det som vi lärde oss i våras var att folk fungerar väldigt långt på autopilot vid en bankautomat. Därför har vi nu ändrat funktionen så att det är via en knapp som annars inte används som man kan donera.

FAKTA
Misslyckat försök i våras
  • Innan vårens insamling avbröts, fick stiftelsen Plan ihop en kvarts miljon euro.
  • De pengarna gick till flickor i U-länder. Innan kampanjen avbröts hade flera anmälningar mot insamlingen lämnats in till olika myndigheter.
  • Kampanjen hann pågå i elva dagar.
    Automatia returnerade de pengar som kunder av misstag donerat.
  • Det var ungefär 500 kunder som krävde sina pengar tillbaka.
  • Nu är målet att samla in en halv miljon euro till förmån för svältoffren i Kenya, Etiopien och Sydsudan.

Bidrag och traditionella kontantuttag är alltså nu två separata funktioner på bankomaterna. Alternativet ”Uttag och bidrag” kommer att presenteras vid en tidigare icke använd tryckknapp.