Foto: Tor Wennström

Halla-Aho utesluts i två veckor

Sannfinländarnas riksdagsledamot Jussi Halla-Aho utesluts ur riksdagsgruppen i två veckor. Gruppen fattade ett enhälligt beslut om saken.

Så sent som på onsdag eftermiddag sade partiordförande Timo Soini ändå att han tänker föreslå att Halla-Aho utesluts ur gruppen i en månad. Och så sent som precis före riksdagsgruppens möte på torsdag eftermiddag sade han till Hbl att han står fast vid vad han sagt. 

– Jag brukar göra som jag har sagt, svarade Soini på frågan om han kommer att föreslå att Halla-Aho utesluts för en månad.

Jussi Halla-Aho hade på sin Facebook-sida lagt ut en kommentar om att Grekland skulle behöva en militärjunta som med hjälp av pansarvagnar skulle få bukt med dem som strejkar och ställer till med oroligheter.

Då gruppordföranden Pirkko Ruohonen-Lerner informerade om gruppens beslut efter gruppmötet på torsdag eftermiddag vidhöll hon ändå att gruppen fattat ett enhälligt beslut, att förslaget om två veckors avstängning var partiordförande Timo Soinis och att något hårdare straff inte hade diskuterats.

– Han föreslog två veckors avstängning från början. Han hade säkert sovit på saken. Hur många som försvarade Halla-Aho i diskussionen kan jag inte säga, jag förde inte bok. Men det finns ingen spricka i gruppen, försäkrade Ruohonen-Lerner.

Själv förklarade Soini att han är en barmhärtig man. Att man bör förlåta, men att varken en anmärkning eller en varning hade varit tillräckligt i det här fallet. 

Men vad menade du med att du står fast vid ditt ord, som du sade före mötet?

– Ja, jag sade att jag kommer med ett förslag på mötet, och det gjorde jag också.

Exakt när han fattade beslutet om att föreslå två veckors avstängning i stället för en månads ville han inte svara på.

– Inte tänker jag börja redovisa för något sådant. Det viktiga är att vi har fattat ett enhälligt beslut och detta är någonting jag kan leva med, sade Soini.

Diskussionen i gruppen avbröts då Halla-Aho själv meddelade att han accepterar straffet, och gruppen kunde därmed fatat ett enhälligt beslut.

– Jag tror att alla säkert tycker att det här var en bra lösning för alla, kommenterade Halla-Aho själv efter mötet.

Fick du mycket stöd i gruppen?

– Det var en livlig diskussion. Men jag ville inte att det skulle bli en prestigefråga som skulle gå till omröstning. Också partiledningen kom emot i saken.

Hade du diskuterat frågan med Timo Soini före mötet?

– Bara helt kort i telefonen i går, men då var det inte tal om någon längd på straffet.

Finns det en tudelning i gruppen?

– Jag kan inte säga hur det hade blivit om vi hade röstat om den här saken. Men det fanns en konsensus om att beslutet ska vara enhälligt. I övrigt finns det ingen oenighet mellan mig och Soini, och ingen skiljelinje inom gruppen heller, säger Halla-Aho.