Debattör.Maria Wetterstrand. Foto: Tor Wennström

Wetterstrand vill ha tvåspråkiga skolor

Hon är den unga tuffa tjejen som blev språkrör för Miljöpartiet och riksdagsledamot. Nu är hon fristående politisk samhällsdebattör, föreläsare och krönikör. Hon är Maria Wetterstrand, som nu syns allt mer också i Finland.

– Nej!

Svaret på frågan om Maria Wetterstrand kan tänka sig att bli politiskt aktiv i Finland är bestämt och det kommer snabbt.

– Jag har inget behov av det. Steget känns för långt och jag borde förbättra mina kunskaper i finska.

Fristående politisk debattör vill hon ändå gärna vara, också i Finland.

Och det är just det svenska Miljöpartiets tidigare språkrör och ex-riksdagsledamoten Maria Wetterstrand ska jobba som. Främst i Sverige, men så småningom gärna också i Finland. Uppdragen haglar, hon är en eftertraktad föreläsare och skribent.

Bakgrund
Maria Wetterstrand, 37
  • Bor: Lite här och där. Utanför Stockholm, i Helsingfors och i Åbo.
  • Med vem: Man och två barn.
  • Utbildning: Magister i biologi (formellt ekologisk zoologi).
  • Finländsk politiker jag  beundrar: Satu Hassi (känns allt för insnöat att säga min man).
  • Svensk politiker jag beundrar: Mona Sahlin.
  • Helsingfors eller Åbo: Åbo  naturligtvis.
  • Bäst med Finland: Rågbröd.
  • Bäst med Sverige: Öppenhet och tolerans.

Vilka uppdrag hon kommer att prioritera vet hon ännu inte, hela situationen som fristående debattör är rätt färsk. För att vara riktigt exakt har den inte ens kommit i gång – svenska riksdagen öppnar den 15 september och först då kan Wetterstrand officiellt avgå som riksdagsledamot.

När vi träffas i centrum av Helsingfors håller hon på med tre olika arbetsuppdrag – en krönika för Dagens industri och krönikor för två mindre tidningar.

Tre hem

Ungefär lika oklart som vilka arbetsuppdrag som kommer att prioriteras är vilka hem som kommer att prioriteras. Dem finns det tre av: ett hus utanför Stockholm, en lägenhet i Åbo och en lägenhet i Helsingfors. De pusselbitar som är stadigast på plats är barnen, dottern på daghem och sonen i svenskspråkig skola i Helsingfors.

– Vi har alltid haft det klart för oss, finsk skola i Sverige, svensk skola i Finland.

Vi, det är Maria själv och maken, De grönas ordförande, miljöminister Ville Niinistö.

Det är synd att Finland inte har särskilda tvåspråkiga skolor, tycker Wetterstrand. I den finska skolan i Sverige får barnen lära sig både finska och svenska på modersmålsnivå genast i första klass. Här kunde familjen inte ha valt en finskspråkig skola, då skulle barnen börjat läsa svenska först i sjuan om man inte väljer bort engelskan.

– Det är synd med enspråkigt svenska skolor, i ett tvåspråkigt land borde man ju värna om tvåspråkigheten.

På tal om språk berättar Wetterstrand om när sonen kom hem från skolan en dag.

– Han sa ”mamma, här säger de kiva på svenska när något är roligt!”.

Mamma fick sedan förklara för sonen, som är van att prata finska med pappa och svenska med mamma och inte blanda språken, att kiva har blivit ett etablerat ord i finlandssvenskan.

Fristående

Wetterstrand lämnade posten som språkrör för Miljöpartiet efter fulla nio år på posten. Då tyckte hon att det var naturligt att lämna riksdagen också, beskedet kom hon med i slutet av augusti.

– Det är enklare att få olika uppdrag som föreläsare när jag inte är kopplad till riksdagen, jag tycker faktiskt att jag kan göra mer nytta så här.

Men kommer folk verkligen någonsin att se Maria Wetterstrand som ”fristående”?

– Det gör inget om folk ser mig som miljöpartist och grön, men det är lättare att jobba om jag inte är bunden till partiet.

När en garvad politiker hoppar av politiken händer det ofta att det tidigare egna partiet blir ett mål i debatten och får utstå spe. Men en sådan samhällsdebattör tänker Wetterstrand inte bli.

– Jag ska diskutera politik, inte Miljöpartiet.

Mariaeffekten

Miljöpartiets nya partisekreterare Anders Wallner har talat om en ”Mariaeffekt” i Miljöpartiet.

– Jag tror att den effekten syns främst i att det finns väldigt många unga tuffa tjejer i Miljöpartiet nu. Killar också förstås, men dem har vi haft hela tiden, säger Wetterstrand.

Men hur ska det gå för Miljöpartiet nu? Mariaeffekten har kommit för att stanna, men den omåttligt populära Maria själv kopplar sig fri.

– Det är bara positivt att man byter ut människor och visar att det finns fler inom partiet. Framtiden för Miljöpartiet ser väldigt bra ut med en stark ungdomsorganisation.

Pendlar mellan två länder

Tidigare var det maken som pendlade mellan Finland och Sverige, nu är det Maria som har fått ta den rollen.

Men att maken blev minister har inte nämnvärt påverkat Wetterstrands beslut att lämna riksdagen.

– Vi har alltid haft inställningen att allt löser sig, men det är klart att det här underlättar för oss.

Hon hade funderat på att lämna riksdagen redan innan det klarnade att Ville Niinistö blir minister.

– Att jag lämnade posten som språkrör påverkade mig mycket mer än det att Ville blev minister.

Maria Wetterstrand kommer att synas allt mer i Finland och så småningom kanske också delta i samhällsdebatten här. Hur mycket tvingas eller väljer hon att tänka på att Ville är minister och att hennes åsikter eventuellt kan påverka makens karriär? Wetterstrand skrattar.

– Inte alls. Dels är vi två olika personer, dels har jag nog inte så många obekväma åsikter.

Men visst finns det vissa som tycker att makarna ska ta ansvar för varandras handlingar, ja till och med för varandras partier.

– I Sverige har jag fått kritik för att De gröna i Finland suttit i en blå-grön regering, medan Miljöpartiet orienterar sig vänsterut. Men då får man ju svara på det helt enkelt, Miljöpartiet kan ju inte bestämma vad som är bäst för De gröna i Finland.