Hbl-arkiv/Tor Wennström

Ny barnsexhärva i rätten i Jakobstad

Nya pedofilfall sysselsätter polisen i Österbotten. Bara i år har 18 nya fall utretts. Tre av dem kommer inom kort upp i rätten.

– I fjol fick vi 19 fall att utreda. I år är vi redan uppe i 18, säger en av polisutredarna, kommissarie Teemu Heikkinen.

Åtminstone ett av de tre fall som inom kort kommer upp i tingsrätten i Jakobstad har anknytning till laestadianismen. En av männen som åtalas för sexuellt utnyttjande av barn uppges vara en central person inom rörelsen.

Enligt Heikkinen har ungefär hälften av de fall som kom till polisens kännedom under 2010 gått vidare till åtalsprövning. Strafflagens pedofilparagrafer kommer med andra ord till flitig användning i de österbottniska rättssalarna denna höst och vinter.

Den utbredda pedofilin inom den laestadianska rörelsen kom ut i offentligheten i december 2009 när offren för en känd men avliden pedofilpredikant trädde fram i den så kallade Skutnässkandalen.

Publiciteten kring pedofilhärvan åstadkom en ketchupeffekt som renderade en lång rad polisanmälningar.

”Privata familjetragedier”

Inom Fridsföreningen i Jakobstad kan man inte kommentera de färska fallen. Föreningen är inte inblandad, även om det kan gälla någon av dess medlemmar.

– Det är fråga om privata familjetragedier. Vi kan bara konstatera att efterverkningarna fortsätter, säger föreningens färska ordförande Krister Snellman.
– En del rykten har kommit oss till del, men vi är inte en del av rättsprocessen och har inte heller blivit kontaktade av myndigheterna. Det är bra att uppgifterna kommer fram och får sin rättsliga prövning.

Laestadianerna vill inte ensamma bära hundhuvudet för skandalerna.

– Många pedofilfall har framkommit i samhället under de senaste åren. I vår förening har vi velat hjälpa de offer som vi känt till. Olika föreningar drabbas av dåliga nyheter, men vi har inget behov av att målas ut mera än andra. Vi vill ha arbetsro för att kunna planera och utföra de uppgifter vi är kallade till, säger Snellman.

Kommissarie Teemu Heikkinen kan inte med säkerhet säga hur många personer det är som misstänks för barnsex eftersom gärningsmannen kan vara den samma i flera olika fall.

– Men antalet misstänkta är nog närapå det samma som antalet fall, säger han.

Det första fallet kommer upp till behandling i tingsrätten i Jakobstad den 2 november.
Behandlingen sker bakom stängda dörrar med hänsyn till offren.