Foto: Colourbox.

Sjukskötare misstänks ha stulit tusentals tabletter

En sjukskötare som varit anställd på Jorvs sjukhus i Esbo misstänks ha stulit tusentals tabletter. Stölderna misstänks ha pågått från början av år 2009 till i våras, då polisen påbörjade sin förundersökning.

– Det är fråga om flera tusen tabletter narkotiska preparat och ämnen som påverkar centrala nervsystemet. Vi har inte fått bevis för att de skulle ha slutat i gatuhandeln, säger kriminalkommissarie Jukka Paasio vid polisen i Västra Nyland.

Fallet utreds som grovt narkotikabrott.

Säkerhetschef Seppo T. Ronkainen på HNS-fastigheter säger att personalen började misstänka stölderna sedan de börjat förundra sig över åtgången av läkemedel. Enligt Ronkainen är också två andra fall av läkemedelsstölder vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt på väg till domstol.

Medicinalrådet Markus Henriksson vid vårdtillsynsverket Valvira beskriver fallet i Esbo som exceptionellt. Verket känner till tiotals fall där vårdpersonal stulit läkemedel, men det brukar röra sig om tiotals eller hundratals tabletter. Han påpekar att det ändå bara är en promille av de hundratusentals skötarna som stjäl läkemedel.