Champagneköparna Rawi Viswanathan och Julia Sherstyuk-Viswanathan besökte Ålands museum där Britt Lundberg, ledamot i Ålands landskapsregering, visade en miniutställning om det dyrbara vrakfyndet. Foto: HBL/Robert Jansson.

Vrakchampagnen ska drickas upp

Först köpte de två flaskor vrakchampagne för totalt 54 000 euro. Sedan kom de till Åland för att inspektera vrakplatsen.

– Än så länge förvaras de två flaskorna i vår restaurang i Singapore där vissa gäster får se dem och höra historien om vrakfyndet men de ska öppnas och drickas vid lämpliga tillfällen.

Det lovade paret Julia Sherstyuk-Viswanathan och Rawi Viswanathan som kom till Åland i går på ett snabbt besök. Med på resan var sonen Yarik, 7 år.

När två av flaskorna, som bärgades från ett vrak på havets botten i fjol, såldes på en auktion i juni i år köpte paret båda två – en flaska av märket Juglar för 24 000 euro och en Veuve Clicquot för 30 000 euro eller nytt världsrekordpris för en enda flaska.

Ännu äldre

Bank- och finansmannen Rawi Viswanathan har samlat vin i många år och har i dag mellan 6 000 och 7 000 flaskor. Samlingen lever hela tiden, en del flaskor dricks upp och nya köps. Vrakflaskorna är förmodligen inte de äldsta i hans samling, det är en flaska från 1821.

Han kan inte heller svära på att champagnen för 30 000 euro är den dyraste som han har för tillfället.

– Många av mina flaskor köpte jag för länge sedan och jag vet inte vad de skulle kosta i dag. Jag tänker inte heller sälja dem för att få reda på det. De ska drickas, sa han som också har ett par flaskor från vraket Jönköping som sänktes 1916 med tusentals flaskor i lasten.

Mycket symbolik

Julia Sherstyuk-Viswanathan, som driver den ryska restaurangen Buyan i Singapore, har sina rötter i Karelen i Ryssland som familjen nu besökte. På väg tillbaka till Singapore var vägen kort via Åland där de togs emot av företrädare för Ålands landskapsregering. I dag åker de till fyndplatsen där man som bäst gör noggranna undersökningar av vraket för att förhoppningsvis få reda på dess namn och ursprung.

Jag är från Ryssland och min man från Frankrike och för oss har vrakchampagnen en stark symbolik. Den är fransk och var kanske på väg till Ryssland, sa Julia Sherstyuk-Viswanathan.

Napoleons favorit

Paret gör sitt till för att skapa uppmärksamhet kring flaskorna. Den 22 september ordnas en tillställning i Singapore då bland andra vinhistorikern Fabienne Moreau från Veuve Clicquot medverkar. Nästa år, möjligen i september, planeras ett nytt tillfälle då Juglar-flaskan ska drickas upp. Varför just då kan man fråga sig och det visar sig ha sina fransk-ryska skäl. Då är det nämligen 200 år sedan Napoleon inledde sitt ryska fälttåg som blev början till slutet för hans imperium.

– Juglar var Napoleons favoritchampagne, sa Rawi Viswanathan.

Veuve Clicquot-flaskan ska drickas vid något annat tillfälle.

Köparna fick information om auktionen på Åland via internet och om det blir en ny auktion nästa år är de förmodligen med och bjuder.

– Men då blir priset säkert högre, säger Rawi Viswanathan.