Foto: EPA/Andy Rain. Wikikeaks frontfigur Julian Assange.

Ny storm kring Wikileaks i Storbritannien

Ett stort bråk pågår mellan tidningen The Guardian och Wikileaks, som anklagar tidningen för att via en bok ha spritt ett lösenord till hundratusentals dokument med oredigerat material där namn på källor inte har avlägsnats.

Wikileaks hotar med rättsliga åtgärder men The Guardian avfärdar kritiken. Tidningen medger att lösenordet fanns med i bok som utgavs i februari, men att Wikileaks då sagt att lösenordet var tillfälligt och harmlöst.

Det handlar om 250 000 hemliga meddelanden mellan amerikanska UD och USA:s ambassader ute i världen. Wikileaks har själva i samarbetsavtal med utvalda medier spritt en del av materialet, men då i en redigerad form så att källor eller andra utsatta personer inte har kunnat identifieras.

Det man nu bråkar om är hela det oredigerade råmaterialet. USA har i sin kampanj mot Wikileaks just påpekat att ett offentliggörande kan leda till att amerikanska tjänstemän men också människorättsaktivister och oppositionella kan råka illa ut.

Enligt Guardian kan tips om läckan med lösenordet spåras till Openleaks, en utbrytargrupp från Wikileaks.

– Ingen bråkade med oss när boken kom ut och om någon på Wikileaks verkligen trodde att boken skadat Wikileaks säkerhet så har de ju haft sju månader på sig att ta bort filerna. Att de inte gjort så visar klart att problemet inte orsakats av boken, skriver The Guardian.