Ingvar Kamprad har kallat tiden inom naziströrelsen Svensk Socialistisk Samling som sitt livs största misstag. Foto: EPA

Kamprad kände inte till polisens akt om honom

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad kände inte till att Säpos föregångare Allmänna Säkerhetstjänsten upprättade en akt över honom under hans tid som aktiv i naziströrelsen.

– Men det är inte så konstigt, det var ju Säpos jobb att ha koll på folk på höger- och vänstersidan, säger Ingvar Kamprads talesman Per Heggenes till nyhetsbyrån TT.

– Det bekräftar ju bara saken – det Ingvar gång på gång berättat om som sitt livs största misstag och för 20 år sedan bett om ursäkt för till alla parter.

Det var SVT:s Rapport som på tisdagen rapporterade att Kamprads aktiva medlemskap i och medlemsvärvning för naziströrelsen Svensk Socialistisk Samling på 1940-talet registrerades av Säpos föregångare.

Uppgifterna ska ha framkommit i en ny bok av en SVT-journalist.

Enligt Heggenes såg inte Ingvar Kamprad inslaget själv.

– Men det är klart att han hoppas att man kan lägga det här bakom sig. Det inte är roligt att påminnas om detta gång på gång – när han från början varit öppen med det och bett om ursäkt, säger han.

TT: Hur påverkar uppgifterna Ikea?

– De påverkar inte Ikeas image på något sätt. Alla som känner Ikea vet att det är ett multikulturellt företag som praktiserar en multikulturell strategi.