Polisen: Ingen jättebomb hos Breivik

Oslopolisen förnekar att man hittat ytterligare en jättebomb hos terroristen Anders Behring Breivik. Uppgifterna om sprängladdningen kablades ut av den norska tv-kanalen NRK på onsdagskvällen.

Enligt NRK:s källor inom det norska försvaret hittades en färdig sprängladdning på mellan 1000 och 1500 kilo på Breiviks gård i Rena. Det skulle i så fall vara en större bomb än den som exploderade i regeringskvarteret den 22 juli, och som dödade åtta människor.

Oslopolisen förnekar dock att man hittat någon färdig bomb på gården.

"Däremot hittades stora mängder bearbetat konstgödsel på gården. Men det är bara en av flera delar i en bomb. Viktiga delar fattades och mycket arbete återstod innan det var en färdig bomb" skriver polistalesmannen Roar Hanssen i ett pressmeddelande till nyhetsbyrån NTB.

Breiviks advokat Geir Lippestad säger också till tidningen Verdens Gang att han aldrig hört talas om bombfyndet. Han har suttit med vid 50 timmar polisförhör med Breivik, där man avhandlat både förberedelserna och genomförandet av terrorattackerna.

På onsdagen fick Breivik avslag på sin begäran att bära frack under fredagens förhandlingar i Oslo tingsrätt. Domstolen ska då avgöra om isoleringen av Breivik ska förlängas i ytterligare fyra veckor.