Polisen har gjort razzior runt om i London för att arrestera dem som gjort sig skyldiga till brott under kravallerna och för att återta stöldgodset. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Anthony Devlin.

Engelska polisen till motattack efter kritiken från politikerna

Kravallerna i Storbritannien har gett upphov till ett ovanligt gräl mellan landets ledande poliser och politiska ledning.

Flera högt uppsatta polischefer är arga över att politikerna kritiserat polisens insats under början av kravallerna och sedan tagit åt sig äran för åtgärderna som lugnade ned läget.

Premiärminister David Cameron sade på torsdagen i parlamentet att polisen agerade för slapphänt under kravallen i Tottenham i lördags. Enligt honom bidrog det att uppvigla folk till nya oroligheter. Inrikesminister Theresa May ansåg att det fanns tillräckligt med poliser på gatorna.

– Folk som inte själva var på plats är alltid redo med kommentarer, sade Londons tjänsteförrättande polischef Tim Godwin.

"Politikerna påverkade inte"

Cameron och May avbröt sina semestrar och återvände till London i början av veckan. Chefen för det brittiska polisbefälsförbundet, Hugh Orden, säger att deras insats var betydelselös.

– Det att politikerna beslöt att komma tillbaka hade ingen inverkan på de taktiker som då togs i bruk. De hårdare tagen berodde inte på politikerna utan på att det vid den tidpunkten fanns tillräckligt med poliser tillgängliga, sade Orden till BBC.

Vice ordföranden för polisfacket Simon Reed anser att det var ett billigt trick av politikerna att påstå att poliserna bytte taktik då de fick politisk ledning.

– En del av språkbruket har varit nedsättande mot polisernas yrkeskunnighet och den vanliga polisen. Man har sagt att de var skygga – som om de inte var tillräckligt modiga, sade Reed.

Reed kräver också att regeringen snabbt måste ändra sitt beslut att minska polisens anslag. Enligt honom kommer en liknande operation som den som nu pågår i London inte längre att vara möjlig efter sparåtgärderna.

– Om det här hade inträffat om låt oss säga ett år, då det finns 10 000–12 000 färre poliser så hade vi inte kunnat kalla in poliser från hela landet eftersom resurserna skulle saknas, sade han till BBC.

Premiärminister David Cameron har försvarat sig med att sparåtgärderna kan genomföras utan att polisens närvaro på gatan blir lidande.