Utöya. Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Breivik ringde polisen flera gånger under massakern

Anders Behring Breivik säger i förhör att han flera gånger under massakern på Utöya ringde polisen för att kapitulera.

– Han förklarar att han långt innan han greps själv ringde till polisen. Han säger att han ringde tio gånger, och att han fick svar vid två tillfällen, säger hans advokat, Geir Lippestad till Aftenposten.

Han tror att Breivik gjorde det för att undgå att själv bli skjuten. Polisen bekräftar att de mottagit och spelat in ett samtal med Breivik.

Enligt Lippestad har Breivik i förhören sagt att han uppgav hela sitt namn då han ringde och att han bad polisen ringa tillbaka för att bekräfta att de tagit emot meddelandet att han kapitulerar.

– Han presenterade sig som kommendör och med fullt namn. Min klient sa att han önskade att överlämna sig – han använde ordet "kapitulera" – och bad om bekräftelse från polisen att det var accepterat, säger Lippestad till Aftenposten.

Vid denna tidpunkt ansåg Breivik att han "uppnått sitt mål" med massakern, det vill säga att skadeomfattningen var så omfattande att hans manifest skulle få stort medialt genomslag.

Polisen svarade inte

Enligt Lippestad tog Breivik en paus i skjutandet då han väntade på att polisen skulle ringa tillbaka. Vittnen har berättat att Breivik vid ett tillfälle tagit en längre paus, vilket skulle kunna styrka uppgifterna.

Ändå fortsatte han att skjuta efter att han ringt polisen.

– De ringde aldrig tillbaka. I hans huvud gjorde han då övervägningar som är svåra att förstå: Antingen att han skulle ta sitt eget liv, eller att han skulle fortsätta det han kallar operationen. Han valde att fortsätta tills polisen kom, säger Lippestad till Aftenposten.

I förhören ska Breivik också ha sagt att han inte hittade sin egen telefon, utan därför använde en mobil som tillhörde ett av offren, som han hittade i en kiosk på Utöya.

Båten började läcka

Felaktig information från den lokala polisen ledde till att värdefull tid gick förlorad när polisens insatsstyrka ryckte ut till Utöya.

Tre bilar med tungt beväpnade poliser, specialutbildade för att hantera skottlossningar, stoppade lokal polis och frågade om det fanns båtar. Svaret blev nej. I stället fick de besked att åka till Storöya, varifrån sjövägen till Utöya är tre gånger så lång, skriver NRK.

Men bara ett stenkast från var de stoppade lokal polis ligger en småbåtshamn där det enligt vittnesuppgifter låg omkring 20 fritidsbåtar den fredagskvällen massakern inträffade.

Insatsstyrkan ska ha sagt till om att de behövdes minst två båtar och blev förvånade när de kom fram och bara fann en.

På väg ut till Utöya började den enda båten, en gummibåt, att ta in vatten och motorn havererade.
Lyckligtvis hade polisen bett en campingturist med båt om hjälp. Han kunde därför plocka upp insatsstyrkan och köra dem till Utöya.