Massakern i Norge fick webbdebatterna att svämma över. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Jonathan Nackstrand.

Tragedin i Norge överbelastade internetforum

Massakern i Norge och de därpå följande osakliga skriverierna som dök upp på olika diskussionsforum på internet ledde till enormt med extra arbete för sajternas moderatorer.

Att rensa i diskussionen blev en heltidssyssla. Trots det är det få som anser att kontrollen borde skärpas.

Matias Turkkila, en av grundarna till det invandrarkritiska internetforumet Homma, berättar att händelserna i Norge gav upphov till "hemska mängder" jobb för moderatorerna. Till exempel var man tvungen att helt stänga av kommentarmöjligheten för ett halvt dygn då diskussionen var som mest intensiv.

– Det gick helt över styr och ingen hade längre grepp om diskussionen, motiverar Turkkila beslutet att stänga kommentarmöjligheterna.

Enligt Turkkila avlägsnades dubbelt fler kommentarer än vanligt under dagarna efter massmordet. Forumet måste också blockera ett tiotal skribenter, vilket är märkbart fler än normalt.

– Den största förändringen är ändå att användarna nu mycket aktivt meddelar om de hittar något opassande, säger Turkkila.

I medeltal måste cirka fyra procent av kommentarerna avlägsnas från forumet Homma. Ibland redigeras också opassande kommentarer.

Efterhandsgranskning rätta vägen

Kommentarerna på internetforumet Homma granskas först efter att de publicerats. Det är samma tillvägagångssätt som används på tidningen Uusi Suomis webbplats och på ishockeypublikationen Jatkoaika.coms diskussionsforum.

– Direkt efter tragedin i Norge gick känslorna heta. Då såg vi nog flera övertramp och dem åtgärdade vi också, säger Uusi Suomis chefredaktör Markku Huusko.

Enligt Huusko har tidningen som praxis att avlägsna opassande kommentarer, inte redigera dem.

– De raderade kommentarerna var sårande mot någon människa eller människogrupp. Läsarna har varit hjälpsamma och anmält olämpliga skriverier.

Timo Mäntylä, moderator på Jatkoaika.coms diskussionsforum, berömmer sakligheten i den egna spalten.

– Enligt vad vi kunde observera låg informationen på vårt forum hela tiden före de finska medierna. Först och främst samlade och delade användarna information. Vi är mycket strikta då det kommer till hatiskt tal och rasism, där är det nolltolerans som gäller.

Varken Hommaforum, Uusi Suomi eller Jatkoaika planerar att ändra på sin övervakningspraxis. Ingen av spalterna överväger till exempel att övergå till förhandsgranskning.