Foto: Dan Andersson

Paavo Lipponen ger besked om presidentkandidatur i morgon

Tidigare statsministern och talmannen Paavo Lipponen (SDP) avslöjar på torsdag om han vill bli presidentkandidat eller inte.

Lipponen säger till FNB att han ännu inte i dag (onsdag) vill tala närmare om sina planer. Han ordnar en presskonferens på torsdag eftermiddag. De exakta detaljerna kring var och när presskonferensen ordnas klarnar antagligen senare i dag.

– Det här är ett så färskt beslut att jag inte har tag på alla trådar då jag måste åka på en arbetsresa och är i Paris i dag, säger Lipponen.

I dagens Helsingin Sanomat säger Lipponen att han överväger att ställa upp som presidentkandidat eftersom så många bett honom.

Samlingspartiets Sauli Niinistö har redan länge varit etta i opinionsmätningarna. Bland andra doktor Pentti Arajärvi, talman Eero Heinäluoma, Europaparlamentarikerna Liisa Jaakonsaari och Mitro Repo samt författaren Lasse Lehtinen har föreslagits som SDP:s presidentkandidater.

SDP:s partifullmäktige utser partiets presidentkandidat på sitt möte den 7–8 oktober. Kandidatnomineringen inför presidentvalet pågår till den 7 december.

Läs mer om SDP:s potentiella presidentkandidater i onsdagens Hbl.