Foto: Colourbox

Tandläkarstuderande på svenska håller inte måttet

Det råder brist på svenskspråkiga tandläkare och det finns inte heller särskilt många med svenska som modersmål bland dem som studerar yrket.

Av de omkring femtio som sökte till tandläkarutbildningen var det bara sex som beviljades studieplats, trots att det hade funnits plats för åtta. Fem procent av studieplatserna på medicinska fakulteten är reserverade för svenskspråkiga tandläkarstudenter. Anledningen till att kvoten inte fylldes är att de svenskspråkiga studenterna får ha högst tio procent mindre poäng i inträdesprovet än de som blir antagna till den finska linjen.

Enligt Christian Lindqvist, professor vid universitetet, betyder det inte att det är lättare att komma in på den svenska linjen. Frågorna i inträdesprovet är de samma på båda språken.

– Jag tycker att det är helt acceptabelt att det finns en kvot för de svenskspråkiga studenterna, det här är ett tvåspråkigt land och det är viktigt att det utbildas tandläkare också på svenska, säger han.

Övning med svenska patienter

Omkring fyrtio procent av undervisningen kommer att gå på svenska på den nya utbildningen. Studenterna börjar med två år av prekliniska studier, som till stor del är gemensamma för alla svenskspråkiga studenter vid medicinska fakulteten. En stor del av de prekliniska studierna går på svenska.

Den kliniska fasen, som inleds under det tredje året, kommer antagligen att bestå av studier också på finska.

– Vi får se hur det går. Om två år är det premiär för kliniska studier på svenska. Jag kommer förstås att undervisa i mun- och käkkirurgi på svenska vid behov, men jag kan inte säga hur det blir med de andra specialområdena, säger Lindqvist.

Tandläkarstudenterna övar sig på plastdockor innan de tar emot sina första patienter på hälsocentralen i Brunakärr.

– De svenskspråkiga studenterna kommer i mån av möjlighet att behandla svenskspråkiga patienter. Det betyder bättre service för patienterna, och bättre inlärning för studenterna, säger Lindqvist.

Läs mera i dagens Hbl.