Företagsgranskare. Hanna Nikkanen är författare och har skrivit en bok om finska företag och deras ansvar. Just nu samlar hon material om bland annat informationsteknologi och Syrien.Foto: Benjamin Suomela.

Finsk teknologi hjälper al-Assad hitta dissidenter

Att Nokia-Siemens övervakningsteknologi används i den blodiga jakten på syriska dissidenter är högst troligt. Det menar expert och pekar på de nära banden mellan Syrien och Iran dit teknologin redan sålts.

I dag när det syriska folket strömmar ut från moskéerna efter fredagsbönen slår de på sina mobiler för att se var demonstrationerna kommer ske. Dessa samtal och textmeddelanden övervakas av regimen via teknologi, bland annat från Nokia-Siemens.

– Nokia-Siemens har inte velat säga något om de har sålt övervakningssystem till Syrien, eller om samma teknologi hamnat i regimens händer på omvägar, med största sannolikhet via Iran, säger Hanna Nikkanen, författare till boken Det oskyldiga imperiet - tre rapporter om de finska företagens ansvar (Viaton imperiumi – Kolme kertomusta suomalaisesta yritysvastuusta).

Det finns flera indikationer på att iransk säkerhetstjänst och medlemmar ur Iranska revolutionsgardet finns på plats i Syrien för att hjälpa regimen kväsa upproret. Det brutala förtrycket sker under ledning av den paramilitära organisationen Basij, som gjorde sig känd när de i civila kläder attackerade, sköt och kidnappade iranier under upproret 2009 i Teheran.Liknande scener visas på Youtube-klipp från städer runt om i Syrien.

EU och USA har därför infört sanktioner mot ledningarna för dessa grupper, samt mot syrisk toppmilitär ansvarig för blodbadet. Iran har enligt Huffington Post gett Syrien en livlina på 5,6 miljarder dollar utifall en kollaps av bankväsendet skulle ske, eller om ledningen skulle få ont om utländsk valuta efter ett oljeembargo.

Övervaka Facebook

Det finns också uppgifter i medierapporteringen om Mellanöstern att Iran har konstruerat ett avancerat Nokia-Siemens-system i Syrien för att störa ut internettrafik och övervaka och identifiera aktivister som använder sociala medier.

Det är samma system som företaget sålde till Iran 2008, och som skapade kontrovers när det användes mot iranska dissidenter.

– Vi har sagt att vi ångrar försäljningen av de avancerade övervakningssystem som såldes till Iran, säger Riitta Mård på Nokias informationsavdelning.

Trots att det vore lätt att dementera påståendena om Nokia-Siemens-teknologi i al-Assads kontroll är det svårt att få någon som helst information, när Nokia hänvisar till företagshemligheter och tystnadspraxis.

– Vi vill inte svara på några frågor som rör andra företags verksamheter, säger Mård.

Nokia-Siemens har nu fört över den verksamheten till ett annat separat företag, Trovicore, och säger sig inte vilja svara över huvud taget på några frågor angående övervakningsteknologi. Mård säger att hon inte känner till om samma system såldes till Syrien innan Trovicore tog över, eller om Nokia-Siemens har något kontor i Damaskus.

Affären har skapat dålig publicitet för Nokia och själva avknoppningen av verksamheten till Trovicore verkar mest vara kosmetisk, enligt Nikkanen. Ett strikt nischat företag lider inte på samma sätt av kritiken, särskilt inte om man är inriktad mot Mellanöstern.

– På Trovicore jobbar före detta personal och högre tjänstemän från Nokia-Siemens, även om vi inte vet i vilken grad företagen samarbetar. Deras huvudkontor ligger ett stenkast från Siemens huvudkontor i München, säger Nikkanen.

"Laglig avlyssning"

En anonym källa inom telekombranschen på plats i Syrien säger till Hbl att förutom internationella företag som Nokia-Siemens och Ericsson, är kinesiska Huawei aktivt på den syriska marknaden. Han tror att det är kineserna som tillgodoser regimen med de mer avancerade övervakningssystemen medan européerna mer är inriktade på vanlig telefontrafik.
Men med kontrakten på telefontrafik följer även möjligheten till avlyssning.

– Nokia-Siemens och andra operatörer säljer telefonsystem där man kan göra "lawful interception", vilket betyder att polis och myndigheter kan avlyssna samtal, säger Nikkanen.

Hon menar att det finns ett stort glapp mellan vad som fungerar på den europeiska marknaden med vår långa tradition av demokrati och öppenhet, och hur regimerna i Mellanöstern använder samma teknik. Hon tycker att frågan borde diskuteras på politisk nivå: om en reglering av exporten bör införas, så att diktaturer inte kan använda avlyssning för att fånga politiska motståndare.