Christine Lagarde. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Nicholas Kamm.

Fransk domstol granskar IMF-chefen Lagarde

En ny skandal skakar internationella valutafonden IMF. Nu misstänks den nya chefen Christine Lagarde för att ha missbrukat sin ställning under sin tid som finansminister i Frankrike.

Internationella valutafonden IMF hamnade på torsdagen igen mitt i ett pinsamt rättsfall. En fransk domstol beslöt att inleda en utredning mot IMF:s nya chef Christine Lagarde. Hon misstänks ha missbrukat sin tjänsteställning.

Misstankarna härstammar från 2008 då Lagarde var finansminister i Frankrike.

Lagarde misstänks ha överskridit sina befogenheter då hon ingick en uppgörelse med Adidasmiljonären Bernard Tapie i samband med en rättstvist. Enligt uppgörelsen betalade franska staten 285 miljoner euro i ersättning till Tapie.

Åklagare ska nu utreda om Lagarde gjorde sig skyldig till försnillning av offentliga medel och om hon är medskyldig till bedrägeri. Utredningen kan ta flera år att genomföra.

Lagarde misstänks inte själv ha gynnats ekonomiskt och hon avvisar alla anklagelser.

– Mitt samvete är rent, sade Lagarde i juni.

Lagardes advokat sade på torsdagen att politiska motiv kan ligga bakom beslutet om utredningen.

Härvan har sina rötter i en tvist mellan Tapie och den statsägda banken Credit Lyonnais. Miljonären Tapie anser att banken bedrog honom då han sålde sin andel av sportjätten Adidas. Rättsprocessen pågick när Lagarde ingrep och förde fallet till förlikning.

Fallet har väckt stort intresse, speciellt på grund av Tapies bakgrund. Tapie stödde tidigare den franska vänstern och var till och med minister. År 2007 bytte han sida och ställde sig bakom Nicolas Sarkozys valkampanj.

Lång utredning

Den nya utredningen är pinsam för både Lagarde och IMF. Valutafondens förra chef Dominique Strauss-Kahn, också han en tidigare fransk finansminister, avgick endast för några månader sedan på grund av sexbrottsmisstankar.

Före valet av Lagarde pågick en het debatt inom IMF om det är rätt att valutafondens chef alltid är europé. Beslutsfattarna inom IMF kände också till Lagarde kan stå inför ett brottmål på grund av Tapiehärvan.

IMF uppgav på torsdagen att Lagarde fortfarande har fondens fulla förtroende.

– Det är inte passande för direktionen att kommentera ett fall som hör till det franska domstolsväsendet. Direktionen litar på att Lagarde också i fortsättningen effektivt kommer att sköta sina chefsuppgifter, försäkrade IMF.