Foto: Lehtikuva

Ruohonen-Lerner: Halla-aho har skött sig klanderfritt

Sannfinländarnas gruppordförande Pirkko Ruohonen-Lerner tycker inte att Halla-aho borde lämna ordförandeskapet, skriver Uusi Suomi.

Sannfinländarnas riksdagsgrupp tycker inte att Jussi Halla-aho borde lämna sin post som ordförande för riksdagens förvaltningsutskott. I en intervju med Uusi Suomi säger riksdagsgruppens ordförande Pirkko Ruohonen-Lerner att Halla-aho har skött sig klanderfritt.

Efter terrorattacken i Norge har Halla-ahos skriverier om invandring blivit aktuella igen, och många riksdagsledamöter har fördömt Halla-ahos åsikter.

Mikael Jungner (SDP) tycker att Halla-aho borde "fundera på sin ställning" som ordförande för riksdagens förvaltningsutskott. Enligt Jungner ska den socialdemokratiska riksdagsgruppen ta upp frågan på sitt sommarmöte i mitten av augusti.

– Han har hållit sig till sin främlingsfientliga linje, och hans språkbruk är enligt mig inte lämpligt för en riksdagsledamot och utskottsordförande, säger SDP:s gruppordförande Jouni Backman till Iltalehti på måndag.

Det är krångligt att avskeda en utskottsordförande eftersom ordförandeposterna fördelas genom en överenskommelse mellan riksdagspartierna.

–Om ett utskott så att säga går i baklås, det vill säga blir oförmöget att fatta beslut, kan riksdagen på talmanskonferensens förslag besluta att tillsätta hela utskottet på nytt. I det sammanhanget kan partigrupperingarna byta ut sina representanter i utskottet, säger riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen.

Om partigrupperingen vill hålla fast vid någon särskild person har de andra mycket svårt att göra något åt saken. Enligt riksdagens arbetsordning kan en utskottsmedlem ändå beviljas avsked på egen begäran.