Foto: Hbl-arkiv/Kristoffer Åberg

Hård press på Kiviniemi i höst

Centerns väljarstöd är lägre än någonsin. Partiledaren Mari Kiviniemi får hård kritik av de egna för att hon varit osynlig när partiet borde kämpa för sitt liv. Presidentvalskampanjen är en chans att stoppa nedgången.

Mari Kiviniemi har inte synts i offentligheten på över tre veckor. I onsdags undrade partitidningen Suo­menmaa i en frän ledare varför hon inte kommenterat de stora händelser och beslut som fattats i Finland och Europa.

– Hur skulle väljarstödet kunna stiga när partiet varken syns eller hörs, skriver tidningen.

I den senaste opinionsundersökningen hade Centerns väljarstöd fallit till 13,7 procent. I riksdagsvalet fick partiet 15,8 procent av rösterna.

Till Helsingin Sanomat säger Kiviniemi att hon semestrar på sommarstället men är tillbaka nästa vecka.

– I Centern har vi kunniga människor och ordföranden behöver inte säga allt – det är skillnaden jämfört med Sannfinländarna.

De två centerpåverkarna och före detta chefredaktörerna Erkki Laatikainen och Kari Hokkanen håller inte med.

– Utan vidare har hon varit för osynlig, säger Laatikainen, Jyväskylätidningen Keskisuomalainens förra chefredaktör.

– Visst kan andra också uttala sig, men medierna fokuserar på partiledarna. När hösten kommer förväntas aktivitet av henne. Om hon lyckas höja väljarstödet stärker hon sin position. Annars börjar ordförandediskussionen på allvar om några månader.

Hokkanen, före detta chefredaktör på Seinäjokitidningen Ilkka, tycker inte Kiviniemis tystnad är något jättestort problem.

– Men eftersom regeringspartierna och Sannfinländarna tar mediernas uppmärksamhet borde hon vara flitigare framme. Under de kommande månaderna klarnar det om hon är rätt person att leda partiet.

Ett sätt att lyfta Centerns opinionssiffror är presidentvalskampanjen, som kan ge partiet synligheten det behöver. Budskapet som ska rädda Centern är en återvändo till rötterna – det säger både Laatikainen, Hokkanen och Väyrynen. En satsning på regionerna och en striktare EU-politik.

– Nu överskuggas vårt budskap av Sannfinländarna och regeringspartierna. Därför är presidentvalet viktigt, säger Hokkanen.

Han och Laatikainen är överens om att resultatet borde bli några procentenheter bättre än i riksdagsvalet.

– Det skulle ge partiet tro och trovärdighet. Annars djupnar krisen, säger Laatikainen.

Läs mer i dagens tidning.