EPA/KHALED ELFIQI

Demonstranterna enade mot långsamt militärstyre

Egyptens expresident Hosni Mubarak är frisk nog att ställas inför rätta på onsdag. Demonstranterna, som åter är samlade på Tahrirtorget, tror det först när de ser det.

Tiotusentals människor slöt upp på Tahrirtorget i Kairo efter fredagsbönen i går. Massprotesterna återupptogs för tre veckor sedan då politiska aktivister började tälta på torget igen.
– Läget här i stan är något förvirrat, säger 26-årige Kairobon Majd Madina per telefon till Hbl.

– De som fortfarande är på Tahrirtorget anser att inget har förändrats och att militärstyret inte håller sina löften. De som inte vill protestera längre anser att demonstranterna förstör för landet och att man inte kan få till stånd förändring på så här kort tid.

Demonstranternas krav: Ett slut på militära rättegångar mot civila, ompröva de fall där civila dömts av militärdomstolar, snabba upp rättegångarna mot dem som ligger bakom demonstranters död, upprätta särskilda domstolar för rättegångar mot profiler inom den forna regimen, slå fast gränser för minimi- och maximilöner samt implementera lagen om förräderi.

Så många som 26 olika partier och rörelser – från liberala, till vänstern till islamister – hade enats om kraven och meddelade att demonstranterna på torget nu kommer att uppvisa mer enighet. Bland annat ska det finnas en gemensam talarstol, i stället för flera olika.

Åtminstone ett av kraven kan komma att uppfyllas nästa vecka. Egyptens hälsominister har meddelat att Hosni Mubarak, 83, är tillräckligt frisk för att flyttas från sjukhuset i Sharm el-Sheikh till huvudstaden. På onsdag ställs han inför rätta för korruption och för att ha beordrat att döda demonstranter som deltog i protesterna som till slut ledde till hans fall. Han riskerar dödsstraff.

Mubaraks söner Alaa och Gamal, inrikesministern Habib al-Adli och sex polistjänstemän åtalas samtidigt.

Läs mer i dagens Hbl, i din iPhone eller på din iPad.