Anders Behring Breivik ville ha på sig sin hemgjorda tempelriddaruniform i tingsrätten men fick inte. Foto: Lehtikuva / AFP Photo Jon-Are Berg-Jacobsen / Aftenposten

Tempelriddorden: Breivik är inte en av oss

Den internationella tempelriddarordern tar avstånd från Breivik, skriver VG. En finsk forskare tror att den misstänkta massmördaren fantiserat ihop sitt hemliga sällskap.

Knights Templar International som Anders Behring Breivik kallar sin organisation existerar redan, och de använder också ett rött kors som symbol.

Men enligt tempelriddarordens storkommandör Robert C. G. Disney har ordern och Breivik totalt motsatta värderingar.

- Breivik är inte en tempelriddare. Han förstår inte vad det innebär. Om han visste vad vi står för, humanitär hjälp och brobyggande mellan personer av olika ras, hudfärg, trosbekännelse och politisk övertygelse, skulle han aldrig ha blivit medlem, säger Disney till Verdens Gang.

Enligt uppgifter till VG har orden bland annat deltagit i återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningen på Haiti och efter tsunamin i sydöstra Asien.

Robert C. G. Disney leder den internationella tempelriddarorganisationen Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani (OSMTH). OSMTH är en FN-ratificierad, icke-statlig paraplyorganisation registrerad i Genève.

Orden har 6 000 medlemmar.

Tempelriddare ingen skyddad titel

Tempelriddare är inte en skyddad titel. Det betyder att orden inte kan göra något åt om utomstående vill kalla sig riddare.

Jussi Sohlberg, som är forskare vid Kyrkans forskningscentral, säger till FNB att den nya riddarorden som Breivik skriver om i sin manifest troligtvis är en produkt av mördarens fantasi.

– Utifrån manifestet verkar det som att sällskapet finns i hans eget huvud. Det är möjligt att han tolkat det som att extremhögern representerar tempelriddartraditionen, som inspirerat honom på ett snedvridet sätt, säger Sohlberg.

Enligt Sohlberg inspirerades Breivik av den medeltida Tempelriddarorden, som grundades för att skydda pilgrimer och förhindra en spridning av islam till Europa. Rörelsen lades ner på 1300-talet.

Traditionen har återupplivats sedan 1800-talet. Det finns flera nya tempelriddarordnar, av vilka en del är kristna.

Den orden som Breivik skriver om kämpar mot mångkulturalism.

Den brittiske högerextremisten Paul Ray förnekar att Breivik är medlem i Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici (PCCTS), den grupp som Breivik skriver att han bildade i London i 2002.

Enligt Breiviks manifest har orden mellan 15 och 80 riddare och ett okänt antal civila medlemmar.