Foto: Hbl-arkiv/Kristoffer Åberg

Koppling till Breivik kan skrämma bort väljare

Massmördaren Anders Behring Breivik avskydde islam och multikulturalism, och hyllade Sannfinländaren Jussi Halla-ahos åsikter.

Anders Behring Breivik citerade Sannfinländska riksdagsledamoten Jussi Halla-ahos blogginlägg från 2006 om vänstern och islam. Sitt manifest skickade han till bland annat Sannfinländarnas kretssekreterare Terhi Kiemunki.

Båda har tagit avstånd från Breivik och det han gjort. Sannfinländarnas ungdomsorganisation fördömde genast dådet, och i tisdags gjorde också partiledaren Timo Soini det på sin blogg.

Men det är tydligt att Breivik tyckte sig ha meningsfränder bland Sannfinländarna. Det kan minska partiets popularitet, säger Pasi Saukkonen som forskar i nationalism och etniska relationer vid Helsingfors universitet.

– På kort sikt kan man tänka sig att det här kan minska understödet. Men partiet har inte profilerat sig så starkt i de här frågorna även om det hör hemma på samma kristet-nationalistiska fält.

Med det fältet menar Saukkonen att Breivik tar upp samma saker som Sannfinländarna och andra populistiska partier i Europa: främlingsfientlighet, värdekonservatism, kritik mot mångkultur och alltför liberal invandringspolitik.

– Men i samhället finns nog en vilja att se det som hände i Norge som något unikt som inte har något att göra med Sannfinländarna, säger Saukkonen

Finns det likheter mellan Breiviks åsikter och Sannfinländarnas som parti?

– Nog finns det där i valmanifestet. Hela texten inleds med ett helt nytt avsnitt om nationalism, finsk kultur och att kulturer inte ska blandas. Islam nämns inte direkt, men de strömningarna finns i Sannfinländarnas idévärld och dokument. Något har hänt i partiet mellan valen 2007 och 2011, säger populismforskaren Ann-Cathrine Jungar vid Södertörns högskola.

Däremot har Breiviks militaristiska tal om armé och kamp aldrig funnits inom Sannfinländarna. Den sidan i stället varit en del av Sverigedemokraterna.

– De förbjöd stövlarna och läderjackorna för att likna mainstreampartierna. De utesluter personer med alltför extrema åsikter direkt för att behålla trovärdigheten.

Läs mera i dagens tidning.