Jens Nyman från Vasa och Irene Råstu från Närpes har båda bott och jobbat två år i Oslo nu. De tror att den norska stoltheten kommer att hjälpa norrmännen att återgå till det normala livet. Foto: Dan Andersson

Finlandssvenskar tror att Norge blir sig likt igen

Jens Nyman från Vasa och Irene Råstu från Närpes har båda bott och jobbat två år i Oslo nu. De tror att den norska stoltheten kommer att hjälpa norrmännen att återgå till det normala livet.

Varken Jens Nyman eller Irene Råstu jobbar eller bor i Oslos stadskärna så de var inte i centrum då explosionen inträffade i fredags. Jens berördes ändå indirekt av explosionen i och med att hans kollega, i butiken där han jobbar, har en pappa som jobbar i regeringskvarteret.

– Han gick bort från kvarteret en minut innan bomben exploderade och klarade sig.

I samma butik jobbar också flera muslimer.

– De hoppades verkligen att det inte skulle vara al-Qaida som låg bakom dådet. Det skulle ha gjort livet här mycket svårare för dem. Men de uttryckte naturligtvis ingen glädje över att det var en norrman som låg bakom heller.

Får ingen effekt

Gärningsmannen hade i går enligt sin försvarsadvokat erkänt dådet och hans motiv var uppenbarligen att få till stånd någon slags politisk förändring i Norge. Jens tror gärningsmannens agerande kommer att få en långtifrån önskad politisk effekt.

– Norska socialdemokratin kommer inte att bli lidande av det här. Jag tror att arbetarpartiet kommer att gå rejält framåt i höstens kommunalval. Samtidigt kommer det populistiska partiet FRP att tappa mark eftersom många säkert inte vill bli förknippade med extrema åsikter.

Irene beskriver en stark nationell känsla och en stolthet över Norge som präglar norrmännen. Hon tror att det här kan vara en stark egenskap som hjälper det norska folket att ta sig igenom katastrofen.

– Jag tror att norrmännen kommer att gå vidare och inte låta sig påverkas av angreppet. Det kommer kanske att bli en del förhöjd säkerhet men det kommer knappast vanliga människor att märka av, säger hon.

Varför just Norge?

Att den här katastrofen inträffade i just Norge ser varken Irene eller Jens någon förklaring till. Irene tycker att det att just Norge drabbades är av underordnad betydelse och att det på intet sätt var otänkbart på förhand.

– Däremot verkar omvärlden ha svårare att förstå hur det kunde inträffa här. Många verkar se Norge som ett insnöat sagoland där inget skrämmande kan hända, säger hon.

Trots att det kanske inte går att koppla ihop gärningsmannen med befintliga högerextrema organisationer i Norge direkt konstaterar både Jens och Irene att tröskeln för vad som är rumsrent att säga i det norska debattklimatet är ganska låg.

Att det är okej att uttrycka hat mot olika grupper offentligt var något de själva överraskades över då de flyttade hit.

Varken Jens Nyman eller Irene Råstu känner sig nu otryggare i Oslo än före dådet.

– Man är inte säkrare i någon annan nordisk huvudstad. Det går inte att skydda sig mot dylikt, säger Irene.