Lettlands folk sparkar politikerna

- Folkomröstningen är en seger för folket, en röst för förändring, säger Valdis Zatlers som förlorade presidentvalet i juni. Enligt politiska bedömare är han en ny populist.

Lettlands parlament har upplösts till följd av folkomröstning. Det är en seger för expresident Valdis Zatlers, men experter varnar för ett populistiskt nyval som hotar krislandets ekonomi.

Nära 95 procent röstade i lördags för upplösning av parlamentet. Initiativet togs av Zatlers strax innan han förlorade presidentvalet i juni.

Zatlers argument var att korrupta oligarker fått kontroll över parlament och regering. Men kritiker menar att han ville ta eget inflytande i politiken. Det avvisar Zatlers.

- Folkomröstningen är en seger för folket, en röst för förändring, säger han.

Vissa bedömare ser ändå inte lika ljust på resultatet av folkomröstningen.

Valdis Zatlers vägrar samarbeta med de oligarkstyrda partier som suttit i regering sedan 1990-talet.

En del politiska bedömare ser Valdis Zatlers som en ny populist, som inte kan leda Lettlands återhämtning ur djup ekonomisk kris.

Nuvarande remiärministern Valdis Dombrovskis har styrt Lettland ur 25 procents BNP-fall och fått lovord i EU för sin hårda budgetsanering. Men priset är arbetslöshet och emigration för många lettländare.