Eirik Johnsen var en av de första att lämna Utøya. Foto: Dan Andersson.

Eirik, 18, miste fyra vänner på Utøya

Fyra vänner är borta och åtta är på sjukhus. Själv lyckades Eirik Johnsen fly massakern på ön Utøya.

I går återsåg han de vänner som liksom han överlevde våldsdådet.

Vid sidan av landsvägen 20 kilometer väster om Oslo ligger den natursköna ön Utøya. Trots att vi ser ön bara då vi kör förbi från landsvägen syns det tydligt hur folk, antagligen poliser, rör sig på ön.

Avståndet mellan ön och fastlandet är tillräckligt kort för att simma över, men också tillräckligt långt för att det lika gärna kan misslyckas.

Det är lördag eftermiddag och i vattnet runtomkring åker flera räddningsbåtar och spanar efter överlevande.

Eirik Johnsen är 18 år och en av första som lyckades ta sig bort från Utøya på fredagskvällen.

– Så fort det började hända sprang jag till färjan och hann med den i sista stund. Det får jag vara glad för nu, säger Johnsen till Hbl.

Eirik Johnsen återvände till området kring Utøya i går för att träffa vänner som var med på det olycksdrabbade ungdomslägret.

På Sundvolden hotell, som ligger en kilometer från Utøya, fick han höra att en av hans vänner är bland de avlidna.

– Jag förlorade tre vänner i går och nu ytterligare en i dag. Dessutom är åtta vänner på sjukhus.

Avspärrade vägar
På Sundvolden hotell samlas överlevande från massakern. Vägarna till och från Utøya är avspärrade på flera avsnitt. För att komma fram till hotellet måste vi vänta en timme vid en polisspärr och blir sedan eskorterade tillsammans med tiotals andra journalister.

Hotellets gård är avspärrad och beväpnad polis bevakar området. På gården sitter överlevande och talar både med varandra, föräldrar och hjälppersonal.

Statsminister Jens Stoltenberg var på plats vid hotellet i går för att hälsa på överlevande och deras anhöriga. Också kungen och drottningen var på plats för att visa sitt stöd för de drabbade.

– Jag orkade inte lyssna på vad kungen och drottningen skulle säga. Jag vill bara härifrån nu, säger Eirik Johnsen.

Utanför hotellet står kameramännen uppradade bredvid varandra och journalister från ett otal länder följer händelseutvecklingen. Polis, sjukvårdare och personal från Röda Korset kommer och går till och från hotellet. Då och då kommer överlevande tillsammans med anhöriga ut från avspärrningarna för att åka hem. De visar upp tomma, chockade och framför allt sorgtyngda ansikten.

Skjutsade överlevande i båt
Atle Haglund bor fyra kilometer från Utøya. Han har kommit till hotellet för att se över läget. Han säger att de som bor här kring Utøya inte har haft någon ro att bara sitta inomhus och följa vad som händer.

– Min kompis som bor närmare Utøya åkte dit med sin båt då han hörde skottlossning därifrån. Han tog så många han kunde med sig i båten. Tyvärr hade båten begränsat med platser men det var också andra som kom och hjälpte att skjutsa folk bort från Utøya.

Han kallar det som har hänt för krig.

– Det här är krigföring mot personer som har en viss politisk åskådning. Vad betyder yttrandefriheten nu? Det här är en farlig utveckling.

Äckligt och overkligt
Ole Solli och Leif Økern är två ungdomar som inte själv varit med på ungdomslägret men som har bekanta som varit där.

– Det här är äckligt och overklig. Det känns som någonting ur en film. Jag trodde aldrig att någonting liknande skulle kunna hända här, säger Leif Økern.

De har båda besökt Utøya då de var yngre och beskriver det som ett mycket vackert ställe.

Statsminister Jens Stoltenberg säger att Utøya också i fortsättningen ska användas som förut. Det onda ska enligt honom inte få vinna genom att förvandla Utøya till något annat.
Ole Solli och Leif Økern säger att Utøya är det sista stället de skulle vilja besöka just nu.

– Men kanske jag om en tid kan tänka mig att besöka ön, säger Leif Økern.

– Den ön kommer nog att ha en speciell stämning över sig som kommer att vara i århundraden. Jag tror att många aldrig kommer att vilja återvända dit, säger Atle Haglund.

Då vi åker från Utøya på kvällen är vägarna fortfarande avspärrade på vissa avsnitt och vi måste ta omvägar för att komma in till centrum av Oslo.