EPA/BERIT ROALD NORWAY OUT

Kritiserade muslimer och Brundtland

Anders Behring Breivik, 32 år, som misstänks för massakern på Utøya och bomben i centrala Oslo, beskriver sig på Facebook som extremkristen och konservativ.

Enligt polisen har den misstänkte varit aktiv på högerextremistiska webbplatser. Polisen bekräftar ändå inte att han skulle ha kontakter med högerextremistiska grupper. I ungefär tio år var mannen medlem i norska Fremskrittspartiet, och var ordförande för dess ungdomsorganisations Osloavdelning i ett par år. Sedan några år tillbaka hade Behring Breivik en profil på Facebook där han postade en rad högerextrema och kontroversiella åsikter. Sidan raderades sedan och ersattes av en ny där 32-åringen för några dagar sedan lade ut nya bilder av sig själv. Behring Breiviks Facebook-sida stängdes på lördagsmorgonen.

Till Behring Breiviks hobbyer hörde jakt, politiska analyser, krigsspel och att lyssna på klassisk musik. Han är frimurare och medlem av Johannes-logen St. Olaus T D Tre Söiler.
Behring Breivik gjorde sin värnplikt i det norska försvaret och varit medlem i en skytteklubb i Oslo. Han hade flera vapen registrerade i sitt namn, bland annat automatvapen. Han är inte brottligt belastad sedan tidigare.

Citerade filosof
Behring Breivik ska ha utmärkt sig som en flitig debattör på flera islamkritiska sajter, bland dem Document.no, där han i flera inlägg har gett uttryck för islamkritik och framstått som kritisk till ett mångkulturellt samhälle. Han har också gett uttryck för antipatier mot den förra statsministern Gro Harlem Brundtland. Han har kraftigt kritiserat Brundtland bland annat för hennes positiva attityd till invandring. Brundtland besökte Utøya bara några timmar före massakern på fredagen.

Terrorismforskaren Teemu Sinkkonen vid Utrikespolitiska institutet säger att personliga motiv och mentala problem kan ha spelat in i dådet.
–Bakom attacken finns ett otroligt hat, litet på samma sätt som bakom etnisk rensning i krigssituationer, säger Sinkkonen.

Mannen, som är studerande vid handelsskolan i Oslo, tillbringade sin barndom i Skøyen i västra Oslo. Han har tidigare bott i sin mors lägenhet i västra Oslo, men i juni i år flyttade han till Rena i Østerdalen. De senaste åren har Behring Breivik startat flera företag, men alla har lagts ned efter kort tid. En av firmorna bedrev utveckling av säljtjänster på internet. En annan–Geofarm–hade som ändamål att bedriva grönsaksodling. Det kan ha lett till att 32-åringen fått tillgång till stora mängder konstgödsel, ofta en central beståndsdel i hemmagjorda bomber.

En barndomsvän som Nettavisen intervjuat berättar att den misstänkte brukade hålla sig för sig själv. Han var inte populär och hade inte många vänner.
Enligt VG Nett skapade 32-åringen för sex dagar sedan ett konto på Twitter, och där har han lagt ut ett citat av den brittiske 1800-talsfilosofen och socialliberalen John Stuart Mill.
"One person with a belief is equal to the force of 100000 who have only interests." (En person som tror är lika stark som 100000 som bara har intressen"), löd citatet.

Källor: Daily Mail, Verdens Gang, Reuters, AFP, Nettavisen, Aftonbladet, Aftenposten