Här tror den norska polisen att Behring Brievik planerade dådet. EPA/JO E. BREDEN NORWAY OUT

Extremhögern sågs inte som hot

Den norska säkerhetspolisen såg inte extremhögern som något allvarligt hot mot rikets säkerhet i rapporten den offentliggjorde i våras. Mannen som misstänks för fredagens blodbad har enligt lokala medier kopplingar till högerextremister.

–Ifall det stämmer är det ytterst betydelsefullt. En sådan här attack begången av extremhögern i Europa, framför allt i Skandinavien, skulle vara något oerhört, säger säkerhetsexperten Hagai Segal vid New York University of London till Reuters.

Enligt rapporten har extremhögern blivit aktivare under det senaste året. Verksamheten väntades fortsätta minst lika aktivt i år. "Flera aktörer vill återuppliva den högerextrema miljön men bristen på starka ledare begränsar tillväxten", står det i rapporten. Norska grupper bedöms ha kopplingar till extremhögern i bland annat Sverige och Ryssland samt till den organiserade brottsligheten. Kontakten mellan högerextrema och organiserade brottslingar kan underlätta tillgången på vapen och därmed höja "våldspotentialen", konstateras det i rapporten. FNB kunde inte på lördagen nå en representant för den norska säkerhetspolisen (PST) för kommentarer.

Extremhögern allt proffsigare
Den europeiska polismyndigheten Europol har följt med händelserna i Norge. Europol vill ändå inte ännu kommentera attackerna.
–Nu väntar vi på vad våra norska kolleger får reda på och vad som framkommer under förhören med den misstänkta mannen, säger kommunikationschefen Sören Kragh Pedersen till FNB.

En EU-rapport som bedömer terrorns utveckling i medlemsländerna konstaterar att det i fjol inte förekom ett enda terrordåd som utförts av en högerextremistgrupp i EU.
–Grupperna inom extremhögern har blivit allt proffsigare och de tilltalar en allt yngre publik. En orsak till detta är ytterst välgjorda webbsajter, säger Pedersen.

Norge hör inte till EU, men Pederson säger att analysen i EU-rapporten också stämmer överens med läget i Norge. Enligt Europols bedömning har de extremistiska högergrupperna i Europa visat intresse för att växa och sprida sin ideologi, och utgör därmed ett hot mot säkerheten i Europa.