Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SCANPIX / THOMAS WINJE

"Det var som en enorm våg som träffade oss"

Ögonvittnen i Oslo berättar hur folk flyr staden. Det ryktas om att det ännu finns två bomber som inte hittats, och ingen vågar stanna kvar i centrum. På finska ambassaden kan man i det här läget varken bekräfta eller dementera ifall det fanns finländare på plats.

Arne Vatnöj sitter i bilen på väg ut från Oslo. Hans arbetsplats NET, som sköter alla banktransaktioner i Norge, var senaste gång det var förhöjd säkerhet i Norge som fjärde på listan över möjliga terrorhot.

- Man märker att det är många som vill bort från Oslo. Jag kör norrut som bäst och det är mycket mer trafik än normalt. Folk känner sig helt enkelt inte säkra inne i staden, det ryktas om att det ännu finns två bomber som inte hittats.

- Min kompis som jobbar inne i centrum i ett shoppincenter berättade att trots att de inte är så nära var det hände, så kunde de höra att det föll saker från taket. Efter det evakuerades shoppingcentret. De har tydligen evakuerat de flesta shoppincenter inne i centrala Oslo.

- Jag jobbar på andra sidan staden, så jag hörde inte explotionen. Först trodde jag att det inte var så allvarligt, men när jag såg bilderna från TV2 och rapporteringen på VG, som ju är precis i närheten, så fattade jag hur illa det är. Det ser ju ut som en kirgszon.

Elisabeth Vattendal befann sig på Stortorget, bara ett kvarter från var explosionen ägde rum när det small.
- Jag hade precis gått från jobbet när det hände. Det var som en enorm våg som träffade oss, trycket var otroligt. Alla fönster i butikerna omkring mig slogs ut. Ett av dem träffade mig, så nu är jag har jag blåmärken och skrubbsår överallt.

Hur reagerade folk omkring dig?
- Det var så skrämmande, först förstod ingen vad som hänt, sedan började alla skrika och springa runt. Vi fick panik, det finns ingenstans att ta skydd på torget.

Har du varit till ett sjukhus och visat upp dina sår?
- Jag blev så rädd att jag bara sprang ut ur centrum och tog spårvagnen hem. Nu sitter jag på soffan och blöder. Jag väntar på att dem jag bor med ska komma hem, jag vill inte vara ensam. En drink skulle sitta bra, jag är nog i schock ännu tror jag, säger hon skrattande.

- Min telefon har ringt konstant, men som tur verkar det som om jag är den enda från min familj som var i närheten av explosionen.

På finska ambassaden i Oslo följer de sju anställda som är på plats febrilt med läget. Än så länge har det inte kommit information om att det skulle ha funnits finländare på platsen.

- Vår ambassad ligger på andra sidan staden, men vi hörde explosionen hela vägen hit. 5–10 minuter senare kom de första rapporterna om vad det var som hänt, säger Satu Suikkari-Kleven, som är ambassadråd på finska ambassaden.

- Som tur är det ett område med mest kontor där det finns få turister!

Har polisen kommit med rekommendationer om hur ni bör agera nu?

- Vi har inte ännu hört något om förhöjd säkerhet, men vi väntar på mer information från polisen. Det är svårt att få reda på något, de har evakuerat hela området omkring så ingen kommer nära.