Den svenska författaren Marcus Birro hävdar männens plats också i en abortsituation. Foto: Expressen

Marcus Birro: I abortfrågan är mannen utraderad

Författaren Marcus Birro fortsätter debatten om abort i dagens Expressen: Jag har själv hållit foster som dött i vecka 24 och i vecka 17 i mina händer.

Marcus Birros åsikter om att förkorta tiden för tillåten abort skapade debatt också i Finland efter en intervju i Hufvudstadsbladet den 11 juni.

I dagens Expressen skriver Birro om sin tro som del av att hans syn på bland annat abort förändrats under de senaste fem åren.

"Mina värderingar har fortfarande sina rötter i en sorts humanistisk och solidarisk individualism. Jag tror på henne som inte hundlikt löper efter alla andras vittring. När teoretiska ställningstaganden kolliderar med faktisk och upplevd verklighet har man två val. Antingen kan man hålla käften om sina nya insikter, i rädsla för att göra sig ovän med folk, eller för att vara obekväm. Eller så kan man vara trogen sina nya övertygelser och stålsättas sig mot vreden och avskyn detta alltid leder till."

Enligt Birro har flera sjukhus rapporterat om hur aborterade foster fått ligga och självdö i slasken. Och att debatten i Sverige länge kännetecknats av nedtystande av obekväma sanningar.

Från att ha tyckt att man skuldbelägger kvinnor som genomgått en abort genom att visa bilder av aborterade foster, så som ibland sker vid demonstrationer för de oföddas rätt, tycker Birro numera att man kan visa sådana bilder.

"De berättar en synnerligen otäck sanning och det är begripligt att bli upprörd. Men vad blir man upprörd över? Att bild­erna visar något vi inte vågar diskutera, eller att de ljuger? Och om de inte ljuger, vågar vi diskutera dem då?"

Enligt Birro glöms män och pappor bort i frågor om abort, trots att man i alla andra sammanhang talar om jämställhet och att mannen ska ta ansvar.