Kriminell handel med elfenben är ett växande problem i Kenya. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO/Tony Karumba

Beslagtaget elfenben bränns på bål

Närmare fem ton elfenben bränns idag upp i Kenya. Man vill försäkra sig om att det inte hamnar på marknaden igen.

I nationalparken Tsavo West i Kena bränns fem ton beslagtaget elfenben upp idag. Det beslagtagna elfenbenet är en del av en större last som beslagtogs av myndigheterna i Singapore år 2002.

En del av lasten har nu överlämnats till ursprungsländerna. I nationalparken Tsavo West, som är ett skyddserservat för afrikanska elefanter, bränns 4,9 ton elfenben upp.

Den kriminella handeln med elfenben är ett växande problem i Kenya, trots att det har varit förbjudet att auktionera ut elfenben sedan 1989.

Genom att bränna upp det beslagtagna elfenbenet vill man försäkra sig om att det inte hamnar på marknaden igen.

- Det har förekommit fall där elfenben som beslagtagits av regeringen har stulits, och sedan auktionerats ut på nytt, berättar Colman O’Criodain på WWF.

O’Criodain forskar i olaglig handel med vilddjur. Enligt honom finns det brister i övervakningen av den kriminella handeln. I den internationella lagen som förbjuder handel med elfenben finns det luckor. Det är till exempel lagligt att auktionera ut elfenben från elefanter som har dött en naturlig död.

WWF kräver att tjuvskyttet och den olagliga handeln med elfenben ska motarbetas med lagändringar. Enligt WWF är det ingen hållbar lösning att bränna upp det beslagtagna elfenbenet.

Colman O’Criodain menar ändå att elfenbensbål är den bästa lösningen just nu.

- Det är ytterst viktigt att det beslagtagna elfenbenet inte tar sig ut på marknaden igen, och då är den enda lösningen att göra sig av med det, säger han.

Handeln med elfenben måste upphöra, och WWF kräver nu att det görs ändring i lagen. Dålig övervakning och bristfälliga lagar finns i bland annat Thailand, Nigeria och Kongo.

Delar av elefantbeståndet i Afrika är tryggat, men i Centralafrika är läget alarmerande. Där är tjuvskyttet är ett växande problem. Enligt att internationell rapport har handeln med elfenben ökat under de senaste åren, och efterfrågan på elfenben är stor.