Vithajen skrämde forskarna ordentligt när den sköt upp ur havet och landade på däcket. Foto: EPA

3-meter lång vithaj bordade båt i Sydafrika

En mindre båt hade kapsejsat, säger Enrico Gennari, vice vd för Oceans Rearsearch, om måndagens incident utanför Sydafrikas kust.

En grupp marina forskare som studerar hajar utanför Sydafrikas kust använde sardiner för att locka till sig hajar.

Hajarna hade cirkulerat vid ytan kring båten i mer än en timme på måndag morgon. Sedan blev det fyra minuters paus.

- Plötsligt hör jag ett plask och ser hur en av hajarna bryter vattenytan och bokstavligt talat svävar i luften ovanför besättningsmannen som slänger i bete,, säger Dorian Schröder som leder forskningsarbetet till The Guardian.

Vithajen, tre meter lång och 500 kilo tung, landade halvvägs in på däcket. I sina försök att komma loss sprattlade hajen längre in, slet av bränslekablar och förstörde utrustning innan den fastnade mellan behållare och relingen.

Upprepade försök att få hajen tillbaka ner i havet misslyckades. Båten fick återvända till en hamn där man med hjälp av rep och kranar kunde lyfta ner hajen.

Enligt Enrico Gennari, vice-vd för Ocean research, är det här första gången han hör att en haj bordat en båt. 

Han uppskattar att hajen måste ha hoppat tre meter upp i luften för att komma ombord. En mindre båt hade kapsejsat, säger Gennari.

Han tror inte att hajen hoppade ombord med flit eller attackerade båten. Han tror mer på att hajen kan ha misstagit båtens skugga för ett byte eller blivit distraherad av en annan haj.

Forskarna var ute till havs för att undersöka hajbeståndet kring Seal Island utanför Sydafrikas kust.