Foto: Johanna Ahlstrand

Nu är de blågröna algerna här igen

Mängden blågröna alger har ökat i öppet hav och vid kusten, jämfört med för en vecka sedan. Helgens varma väder och …stiltjen kan leda till riklig algblomning.

– Jag har redan fått eksem av blågröna alger i sommar, säger Monica Lehtla när hon solar sig på Munksnäs badstrand tillsammans med dottern Liisa Viirma.

Liisa får lov att duscha genast när hon badat i havet. Det måste man göra vid stränderna i Helsingfors en tid framöver, om det över huvud taget går att bada alls. Stora mängder alger finns nämligen nu på de flesta av stadens badstränder.

På Sandstrand i Sandudd njuter Hannu Jokela och sonen Luukas av det varma vädret, men en gulgrön ärtsoppsliknande sörja vid vasskanten förstör en del av stämningen.

De kan berätta att läget inte är bättre på Degerö badstrand där stora mängder alger förekommit under helgen.

– Vi träffade en kvinna som berättade att hennes lilla son fick hög feber och diarré efter att ha simmat där, säger Hannu Jokela.

– Det verkar vara läge för rikliga algblomningar nu ifall det varma vädret och stiltjen fortsätter, men algförekomsten är fortfarande väldigt lokal ute i skärgården, säger Mikaela Ahlman, biolog vid Nylands Närings-, trafik- och miljöcentral.

De blågröna algerna är de enda alger som kan ta upp kväve ur luften och de kan därför bilda blomningar och konkurrera ut andra algarter.

Algerna kan producera gift under vissa förhållanden och Ahlman uppmanar därför folk att hålla borta hundar från badstränder med blågröna alger, eftersom hundarna slickar sin päls efter att de …varit i vattnet. Hon råder också föräldrar att hålla småbarn borta från vatten med algblomningar, eftersom de ofta inte kan låta bli att ta sig en klunk medan de badar.

Ahlman råder badare att själva testa vattnet på stränderna genom att samla en liten mängd i en genomskinlig burk och därefter låta det stå en stund. Om gröna partiklar flyter upp till ytan är det frågan om blågröna alger, om de däremot sjunker är det fråga om andra slags alger.

Algerna blir blågröna först när de dör. Lukten av blågröna alger är jordig, möglig och unken.

Algblomningar beror på övergödning och var och en kan dra sitt strå till stacken och motverka den.

– Man kan till exempel se över sitt eget hushåll och filtrera bastuvatten och se till att toalettvattnet inte rinner ut i havet, säger Ahlman.

Enligt NTM-centralen förekommer det nu något mer blågröna alger än i genomsnitt vid den här tidpunkten.

Speciellt mycket blågröna alger finns i öppna Finska viken och Skärgårdshavet. En ovanligt stor mängd alger har också observerats på Åland.