Foto: Dan Andersson

Folkets oro tvingar fram granskning av sötningsmedel

I takt med att konsumtionen av lightprodukter ökar upptrappas även konsumenternas oro gällande produkternas hälsoeffekter. Därför tidigarelägger EFSA nu säkerhetsbedömningen av sötningsmedlet aspartam, som används i de flesta lightprodukter.


Bordssötningsmedel, kakor, juicer, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfekt, halstabletter och tuggummi. Det är några av de vanligaste produkterna i vilka aspartam används som sockerersättning.

– Användningen av sötningsmedel har blivit mycket mer utbredd. I Finland konsumerar vi i dag mycket mer läskedrycker, i vilka aspartam huvudsakligen finns, än tidigare, säger Anna Lemström, överinspektör för livsmedel vid Jord- och skogsbruksministeriet.

På förfrågan av Europeiska kommissionen samlar Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) fram till september in studier om aspartam för att åter evaluera ämnets hälsoeffekter. Utvärderingen, som planerades vara färdig år 2015, ska nu stå klar redan om ett år. Undersökningen baserar sig bland annat på kritiska studier från början av året och kommer att var den mest grundliga hittills.

– Orsaken till tidigareläggningen är politisk: det är ett svar på folkets oro. Själv förstår jag inte varför just aspartam väcker oro. Trots att aspartam är ett syntetiskt ämne och används aktivt är jag mer orolig för naturliga sötningsmedel, såsom stevia. Naturen gör bra gifter, säger Lemström.

Misstänkts orsaka cancer
Aspartam har misstänkts orsaka huvudvärk, depression och till och med cancer. EFSA har ändå upprepade gånger under de senaste årens tid garanterat att aspartam är ofarligt i små mängder.

– Det är nog tänderna som tar skada av läskedryckerna innan någon annan skada uppstår, säger Lemström.

Många kritiker hävdar ändå att studierna blivit påverkade av aspartamproducenterna och industrin.

– Eftersom den som vill lansera ett ämne på marknaden måste bevisa att ämnet är ofarligt är det ofta producenterna som låter utföra undersökningarna. Men de granskas därefter av EFSA, som kontrollerar att undersökningen är gjord på rätta grunder, säger Lemström.

Fram till år 2020 ska alla tillsatsämnen återevalueras. Vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, anser man att EFSA:s bedömningar och rekommendationer är pålitliga.

– Aspartam är inte farligt i små mängder, men man kan inte med säkerhet säga hur vi påverkas av dagligt bruk under en lång tid, säger Anni Helldán, forskare vid THL.

Hon tror att det som oroar konsumenterna är att aspartam nedbryts till metanol.

– Det låter våldsamt att tänka att man har metanol i kroppen. Men mängderna är så små att de inte är skadliga.

Ge barnen vanligt socker
Aspartam är främst avsett för människor som försöker gå ner i vikt och bör undvika socker.

– Men friska ungdomar har ingen orsak att välja lightprodukter. Och med barn ska man alltid vara försiktig och helst inte ge dem lightprodukter, säger Helldán.

Trots att det är svårt att överskrida dagens maximiintag på fyra liter lätt läskedryck för vuxna, uppmanar Lemström konsumenterna att vara uppmärksamma på hur mycket tillsatsämnen de får i sig genom andra produkter.

– Användningsområdet för tillsatsämnen har ökat och produktmärkningarna är ibland otydliga. Märkningen "inget tillsatt socker" kan ändå betyda att produkten innehåller både fruktens eget socker och sötningsmedel.

Helldán rekommenderar en kost som innehåller mer frukter och bär för att på så sätt minska intaget av kemiska ämnen.

– Om man alltid väljer bara lightprodukter kan mängden tillsatsämnen snabbt bli stor. Men vi ska inte ifrågasätta Eviras utlåtanden trots att det är bra att fästa uppmärksamhet vid vad vi äter.